Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Új pénzérmét bocsátott ki az MNB

10perc.hu
2024. 08. 28.
Új pénzérmét bocsátott ki az MNB

Az MNB új bronzpatinázott emlékérmét bocsátott ki a Pannonhalmi Bencés Főapátság 800. évfordulója és nemzeti emlékhellyé avatásának 10. évfordulója alkalmából.

A Magyar Nemzeti Bank 2024. augusztus 28-án kiadott egy új, bronzpatinázott színesfém emlékérmét, amely a Pannonhalmi Bencés Főapátság középkori újjáépítésének 800., valamint nemzeti emlékhellyé avatásának 10. évfordulóját ünnepli. Az emlékérme, amelynek névértéke 3000 forint, a Nemzeti Örökség Intézete által 2014-ben indított nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat tizenegyedik darabja. Tervezője Bitó Balázs iparművész - közölte a 24.hu.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság, amely több mint ezer éve folyamatosan a bencés szerzetesközösség otthona, a magyar kereszténység bölcsője és fontos szellemi központ. A középkori templom, amely több mint 800 éve épségben megmaradt, a szerzetesek imádságának helyszíne, és 2014-ben nemzeti emlékhellyé vált.

Az emlékérme előlapján a Pannonhalmi Bencés Főapátság alapítólevele részlete látható, valamint Stremeny Géza Szent Mór szobra. A hátlapot a főapátság épületegyüttese és a bencések címere díszíti. Az érme réz és cink ötvözetéből készült, súlya 18,40 gramm, átmérője 37 mm, és széle recézett. Korlátozott, 10 000 darabos példányszámban elérhető, és az emlékérme a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában kapható a kibocsátást követő egy évben névértéken.


Főkép forrása:
12akd/Wikimedia Commons
Címkék:
#Bank

További cikkek