Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Kormányközeli alapítványokhoz vándorolt félmilliárd forint Göd iparűzési adójából

10perc.hu
2024. 08. 15.
Kormányközeli alapítványokhoz vándorolt félmilliárd forint Göd iparűzési adójából

A 2020-ban bevezetett "különleges gazdasági övezet" fogalmának köszönhetően jelentős iparűzési adóbevétel került a Pest megyei önkormányzathoz, amely jelentős összegeket osztott ki kormányközeli alapítványoknak.

Az Orbán-kormány 2020-ban bevezetett "különleges gazdasági övezet" fogalma jelentős hatással volt a helyi iparűzési adók elosztására. Ez az új szabályozás lehetővé tette, hogy a nagy árbevételű cégek, mint például a Samsung, ne a helyi önkormányzatnak, hanem a fideszes többségű Pest megyei önkormányzatnak fizessék be iparűzési adójukat. Ennek következtében Göd éves adóbevételének körülbelül felét elvesztette, miközben a város továbbra is viseli a szennyező akkumulátorgyár környezeti hatásait - közölte a 24.hu.

A Pest megyei önkormányzat a Népszava érdeklődésére közölte, hogy az iparűzési adóból befolyt összegek 2020-ban 627 millió forintot tettek ki, mivel az adóelterelés az év egy részében érvényesült. 2021-ben az összeg jelentősen növekedett, elérve a 3,5 milliárd forintot, amely majdnem hatszorosa volt az előző évi bevételnek. 2022-ben az összeg 2,9 milliárdra csökkent, azonban 2023-ban már 6,9 milliárd forintot tett ki, majdnem kétszer annyit, mint 2021-ben. 

Így a négy év alatt a Pest megyei önkormányzat összesen mintegy 14 milliárd forint iparűzési adót gyűjtött be.

A Népszava által megküldött táblázatok alapján kiderült, hogy a Samsung iparűzési adójából származó bevétel jelentős része, összesen 2,4 milliárd forint, civil szervezetekhez került, amelyek közül több kormányközeli vagy fideszes politikai kapcsolatokkal rendelkező szervezet volt. Például a Közép-magyarországi Régióért Alapítvány, amely Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez köthető, 156,7 millió forintot kapott, és volt olyan pályázati kör, ahol négy pályázatuk is nyert.

Göd önkormányzata a Pest megyei önkormányzat adatai szerint 2020 és 2023 között összesen 7,9 milliárd forintot kapott. Ebből Göd közvetlenül 4,4 milliárd forintot kapott, míg a fennmaradó összeget városi civil és egyéb szervezetek között osztották szét. A teljes 14 milliárd forintból tehát Göd 7,9 milliárdot, a Pest megyei önkormányzat körülbelül 1,7 milliárdot kapott, és a civil pályázatokra 2,4 milliárd forintot fordítottak. Azonban mintegy 2 milliárd forint sorsa még mindig tisztázatlan, mivel a megyei önkormányzat nem ad pontos tájékoztatást ennek felhasználásáról.

Főkép forrása:
Bjoertvedt (Wikimedia Commons)

További cikkek