Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az Európai Unió sereghajtói közé került Magyarország gazdasága

10perc.hu
2024. 08. 15.
Az Európai Unió sereghajtói közé került Magyarország gazdasága

A legfrisebb adatok szerint csak kettő másik ország került Magyarország mögé.

A legfrissebb GDP-adatok szerint a magyar gazdaság az Európai Unió sereghajtói közé került. Az Eurostat jelentése alapján Magyarország gazdasági teljesítménye az idei második negyedévben csupán két másik uniós országot előzött meg - közölte a hvg.

A magyar gazdaság a KSH adatai szerint 1,5 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az előző negyedévhez képest 0,2 százalékos visszaesést mutatott. Az Eurostat friss jelentésében Magyarország GDP-növekedése mindössze a svédek és lettek teljesítményét haladta meg, előbbieknél -0,8 százalékos, utóbbiaknál pedig -1,1 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Ezzel szemben a lengyel gazdaság a legjobb teljesítményt nyújtotta, 1,5 százalékos növekedéssel.

Az Európai Unió egészének gazdasági teljesítménye 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben az elsőhöz képest, míg Magyarország esetében ez az időszak 1,3 százalékos különbséget mutatott az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez a növekedés több uniós országot, például Belgiumot, Csehországot, Németországot, Franciaországot, Romániát és Szlovéniát is megelőzi, bár az előző negyedévhez képest 0,2 százalékos visszaesés árnyalja a képet.

Fontos megjegyezni, hogy a tavalyi második negyedévben Magyarország rendkívül gyenge adatokat produkált, ami jelentősen befolyásolja a mostani eredményeket. A 2023 és 2024 első negyedéve közötti 1,6 százalékos különbség pedig tovább rávilágít a gazdasági helyzet ingatagságára.

További cikkek