Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Újabb bankok hárítják át az illetékemelést a vállalkozókra

10perc.hu
2024. 08. 12.
Újabb bankok hárítják át az illetékemelést a vállalkozókra

A kormány által bevezetett illetékemelés következtében a bankok kénytelenek voltak megemelni az ügyfelek terheit, bár egyelőre csak a vállalkozók számára.

A Raiffeisen Bank és három kisebb bank is bejelentette, hogy áthárítja a vállalkozókra a 2024. augusztus 1-től megemelt pénzügyi tranzakciós illetéketszámolt be a BiztosDöntés.hu. 

Az új szabályozás értelmében a készpénzt nem érintő műveletek esetében az illeték 0,3 százalékról 0,45 százalékra nőtt, míg a készpénzes műveletek esetében 0,6 százalékról 0,9 százalékra emelkedett. Gergely Péter, pénzügyi szakértő szerint „mivel ez egy jelentős emelkedésnek számít, a bankok nem vállalják át ezt az ügyfelek helyett, hanem továbbhárítják rájuk.”

A lakossági ügyfeleket ugyanakkor 2024. december 31-ig díjstop védi a hasonló díjemelésektől.

A bejelentés alapján a Raiffeisen Bank 2024. október 9-től emeli meg díjait a vállalkozók számára, míg más bankok, mint az Erste, a K&H és az OTP már korábban léptek. A KDB Bank egyedi megoldást kínált, ahol az új ügyfelek azonnal, a korábbi ügyfelek pedig október 1-től szembesülnek az emelt illetékkel.

Az illetékemeléssel egyidőben bevezetett kiegészítő illeték, mely devizaváltás és egyes pénzügyi eszközök vásárlása esetén lesz érvényes, további terheket jelenthet a vállalkozók számára. Ez október 1-től lép életbe olyan bankoknál, mint a MagNet és az UniCredit.

A lakosság számára azonban kedvező hír, hogy egyes bankok, mint a K&H és a Raiffeisen, már bejelentették, hogy az illetékkedvezményt, amely tranzakciónként 20 000 forintról 50 000 forintra nőtt, továbbadják ügyfeleinek. Ennek eredményeként az 50 000 forint alatti átutalások esetén nem kell illetéket fizetniük a lakossági ügyfeleknek.

Gergely Péter előrejelzése szerint azonban a lakossági ügyfelek 2025-ben komolyabb díjemelésekkel szembesülhetnek, amikor a díjstop megszűnik, és a mostani illetékemelések is érvénybe lépnek.

Címkék:
#Bank

További cikkek