Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az EU első részletként 150 millió eurót utalt a Palesztin Hatóságnak

10perc.hu
2024. 07. 31.
Az EU első részletként 150 millió eurót utalt a Palesztin Hatóságnak

Az EU 150 millió eurós támogatást nyújt első részletként a Palesztin Hatóságnak a Gázai övezet helyreállítására és a gazdaság stabilizálására.

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy 150 millió eurós támogatást nyújt a Palesztin Hatóságnak, ezzel elindítva a 400 millió eurós sürgősségi pénzügyi támogatás első részletének kifizetését. A támogatás célja a Gázai övezet helyreállítása és a palesztin gazdaság stabilizálása, amit az EU és a Palesztin Hatóság július 19-én aláírt szándéknyilatkozata rögzít - közölte a privatbankar.hu.

A támogatás összesen három részletben érkezik 2024 júliusa és szeptembere között, és a Palesztin Hatóság által végrehajtott reformoktól függ. Az első kifizetésből 58 millió eurót a Pegase program keretében használnak fel, amely a Gázai övezet közalkalmazottainak béréhez és alapvető közszolgáltatások fenntartásához járul hozzá. A fennmaradó 92 millió eurót az Európai Beruházási Bank biztosította a Palesztin Valutaalapnak.

Az Európai Bizottság szeptember elején egy jogalkotási segélyprogramot fog előterjeszteni, melynek célja, hogy a Palesztin Hatóság 2026-ra költségvetési egyensúlyt érjen el és fenntartható pénzügyi rendszert alakítson ki. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, kiemelte, hogy a Palesztin Hatóság stabilitása elengedhetetlen a kétállami megoldás eléréséhez.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek