Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Egyre többet költenek a magyarok bankkártyával, a nagyobb kereskedők dominálnak

10perc.hu
2024. 05. 30.
Egyre többet költenek a magyarok bankkártyával, a nagyobb kereskedők dominálnak

A bankkártyás fizetések jelentős növekedést mutatnak Magyarországon, egyre többet költünk plasztik pénzzel, de a nagyobb kereskedők dominálnak a piacon.

Egy-egy kereskedőnél átlagosan napi 450 ezer forintot fizetünk bankkártyával, és már csak az elfogadó kereskedők harmada az, ahol azért küzdenek, hogy napi átlagban legalább 1000 forintos plasztik forgalmat fel tudjanak mutatni. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint bár a forgalom koncentrálódik, a legnagyobb kereskedők átlagos napi forgalma 14 százalékot esett az elmúlt 2 évben.

Naponta közel 450 ezer forintot, negyedévente már több mint 40 millió forintot fizetünk ki bankkártyával egy-egy kártyaelfogadó kereskedőnél. Az üzletekben bonyolított kártyás fizetések átlagösszege öt év alatt megduplázódott. A szakértő ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kártyaelfogadás egyre jobb üzletnek számít. Míg 5 évvel ezelőtt a kereskedők több, mint felénél a napi 1000 forintot sem érte el a bankkártyával fizetett áruk és szolgáltatások értéke, most már csak a 97,6 ezer kereskedő alig több, mint harmada kénytelen megelégedni negyedévente 1 millió forint alatti bankkártyás bevétellel. Ennél a minimális forgalmat felmutató 35 ezer kártyaelfogadó kereskedőnél mára a bankkártyás költések alig 0,2 százaléka csapódik le, 10 éve itt még bőven 1 százalék feletti volt a részarány.

Gergely Péter szerint míg 5 évvel ezelőtt, 2018 végén a kereskedők 94 százalékának elérhetetlennek tűnt a havi tízmillió forintnál magasabb vásárlási érték, a 25 millió forint feletti negyedéves bankkártyás forgalmat ma már az üzletek 12 százaléka tud felmutatni. Ennél is beszédesebb, hogy a kisforgalmú kereskedőhelyek az ügyfelek költéséből az 5 évvel ezelőtti közel 63 százalék helyett ma már csak 44 százalékot hoznak.

A havi 100 millió lett a bűvös határ

Számottevően erősödött ugyanakkor azon kártya elfogadó kereskedők köre, ahol már a havi 100 millió forintos bankkártyás forgalom sincs túl messze: a 25-től 250 millió forintos negyedéves forgalmat felmutató kereskedők részaránya öt év alatt több mint duplájára emelkedett és már 12 százalékot hasítanak ki a kereskedelmi forgalomból.

Rengeteg óriás lett

A szakértő szerint arányaiban nincs változás abban, hogy a bankkártyás forgalom 70-74 százalékát továbbra is a legnagyobb kereskedők adják. Ám az beszédes, hogy míg 2013 elején mindössze 154 olyan bankkártya elfogadó volt Magyarországon, ahol a negyedéves forgalom meghaladta a 250 millió forintot, addig 2018 végén a számuk már a 400-at közelítette, tavaly a II. negyedévben pedig a 800-as határt is elérte. Ugyanakkor azt, hogy nem végletesen koncentrálódik a piac, jól mutatja, hogy egy-egy nagyforgalmú kereskedő ma átlagosan 14 százalékkal kisebb, 42,4 milliós átlagos napi bankkártyás forgalmat tud felmutatni, szemben a 2021 elejei adatsorhoz, amikor a top-értékesítőknél 49,1 millió forint volt az átlagos napi bankkártyás forgalom.

Hirdetés

További cikkek