387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Drágulnak a lakáshitelek, a CIB Banknál már 7,3% feletti THM is van

10perc.hu
2024. 05. 08.
Drágulnak a lakáshitelek, a CIB Banknál már 7,3% feletti THM is van

A CIB Bank már visszaemelte a kamatait a januári szintre, a lakáshitelek kamatai 2024 májusától emelkednek.

A jó hír eddig az volt, hogy a lakáshitelek kamatai csökkennek 2024-ben. Ez a tendencia azonban májusban megfordult. A CIB Bank már visszaemelte a kamatait a januári szintre, sőt, van olyan banki ajánlat, ahol a THM már a 7,3%-os plafont is meghaladja - írja a Bank360. Ennek oka a referenciakamatok emelkedése, ami a hosszú futamidejű hitelek árazását befolyásolja. A BUBOR továbbra is csökken, de ez a vállalati hitelek kamatozását érinti, a lakáshitelek kamatstopja várhatóan az év végéig tart.

A kamatemelkedés hátterében a referenciakamatok emelkedése áll

Ezek a kamatok befolyásolják a hosszú futamidejű hitelek árát. Bár az év elején csökkentek a referenciakamatok, március közepe óta ismét emelkednek. Ez a változás arra készteti a bankokat, hogy a korábban csökkentett lakáshitel-kamatokat megemeljék, vagy új ajánlataiknál magasabb kamatokat kínáljanak.

Egy másik fontos mutató, a BUBOR (Budapesti Interbank Offer Rate) továbbra is csökkenő tendenciát mutat. A BUBOR elsősorban a vállalati hitelek kamatozását befolyásolja. A változó kamatozású, rövid kamatperiódusú lakáshitelek 2022 eleje óta kamatstopban vannak, és ez várhatóan az év végéig fenn is marad. Ez azt jelenti, hogy ezeknél a hiteleknél a törlesztőrészlet nem fog emelkedni, függetlenül a BUBOR változásától.

A hitelkamatok és a kölcsönfelvételek alakulásáról a Bank360 cikke ír részletes tájékoztatást.

Címkék:
#Bank

Hirdetés

További cikkek