Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt és feljelentést tesz

10perc/MTI
2024. 04. 25.
Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt és feljelentést tesz

Bűncselekmény elkövetésének gyanújával tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Ez az alaptalan riogatás ugyanakkor megzavarhat egyes ügyfeleket, és alkalmas a pénzügyi stabilitásba vetett bizalom megingatására is - tették hozzá. 

Ezért a jegybank a KiberPajzs együttműködés keretében a nyomozó hatósághoz fordult, illetve bűncselekmény elkövetésének gyanújával haladéktalanul feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

Az MNB megerősítette: a bankbetét az egyik legbiztonságosabb megtakarítási formának számít Magyarországon. A hazai és uniós szabályok alapján a bankbetétek kifizetését nemcsak maguk a jó tőkeerővel rendelkező, stabil lábakon álló, az MNB által folyamatosan ellenőrzött, felügyelt bankok, de betétenként 100 ezer euróig (azaz jelenleg mintegy 39 millió forintig) az Országos Betétbiztosítási Alap is állja.

Az MNB honlapján elérhető ingyenes banki betét- és megtakarításkereső program szerint ma több hazai hitelintézetnél 10 százalék feletti, tehát az inflációt jócskán meghaladó kamatokat (EBKM) is elérhetnek az ügyfelek, akár néhány százezer forint lekötésével is - ajánlotta az MNB.

Az elmúlt 1-2 hónapban a hazai háztartási forint betétállomány ismételten növekedésnek indult, és megközelítette a 10 ezer milliárd forintot. Az MNB arra is felhívta a figyelmet, hogy a bankoknál emellett kedvező lehetőség, hogy a betétek mellett - értékpapírszámla megnyitásával - egy helyen további előnyös megtakarítási formákat, így például állampapírokat, befektetési jegyeket, kötvényeket és részvényeket is kínálnak.

További cikkek