Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Szocho-mentes megtakarítást szeretnél? Itt a bankok last minute ajánlata

10perc.hu
2023. 06. 20.
Szocho-mentes megtakarítást szeretnél? Itt a bankok last minute ajánlata

Több banknál is elérhető 10 százaléknál magasabb betéti kamat, de a lekötési időre és az elvárt plusz feltételekre is érdemes figyelnie annak, aki menekíti a pénzét a kiterjesztett adó elől.

Július elseje vízválasztó lesz a lakossági megtakarításokban. Az szja szerint kamatjövedelemnek számító haszon után ugyanis az eddigi 15 százalék személyi jövedelemadón (kamatadón) túl már 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szochót) is kell fizetni.

Ezzel a megtakarításból szerzett jövedelem 28 százaléka landol már az államkasszában, ellentétben az állampapírokkal, amelyeknél egyáltalán nem kell adózni a jóváírt kamatok után. Aki azonban még június 30-ig leköti a pénzét bankbetétben, befektetési jegyet vagy kötvényt vesz, illetve így adózó biztosítást köt, az ezekre a befektetésekre még megúszhatja az új adót.

A bankbetétek esetén érdemes arra figyelni, különösen a rövid futamidőknél, hogy a későbbi, újbóli lekötésre már nemcsak az szja-t kell kifizetni, hanem a szochót is. Vagyis aki 3 vagy 6 hónapos lekötést választ, majd újra szeretné lekötni a pénzét, csak az első, még július elseje előtt indított időszakra tudja elkerülni a szochót - hívják fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői.

A nagybankok továbbra sem hajtanak az átlagos lakossági ügyfelek pénzére, náluk csak elvétve található olyan lekötött betét ajánlat, amelyik átlépi az 1 százalékos kamatot. Egy ilyen speciális ajánlat az OTP Banké, amely csak abban az esetben ad 8 százalékos kamatot, ha a lekötött pénz korábban Egyéves Állampapírban volt, amely 2023. június 19. és 2023. június 30. között jár le. A leköthető minimum 100 000 forint, a futamidő pedig 6 hónap.


Ezzel a megtakarításból szerzett jövedelem 28 százaléka landol már az államkasszában    Fotó: Freepik


A kisebb bankok között azonban vannak olyanok is, amelyek akár 10 százalék feletti kamatot is kínálnak lekötött betét esetén. A magasabb hozamért van, ahol elég csak aláírni a szerződést és oda vinni a pénzt, míg máshol bankváltás és aktív számlahasználat az alapfeltétel.

A Cetelem a megtakarítási számláján már látra szóló, tehát nem lekötött pénzre 9 százalék éves kamatot ad, az EBKM (egységes betéti kamatmutató) 9,38 százalék. Ennél magasabb kamatot érhetünk el nála, ha egy vagy két évre kötjük le a pénzünket.

A rövidebb, 12 hónapos lekötésért 10,50 százalékot kínál a Cetelem, a kétévesért pedig 12 százalékot (az EBKM 11,36 százalék). A betétlekötésnek egy feltétele van: még ne legyen Cetelem Takarékszámlánk.

A Gránit Bank kínálja most a legmagasabb induló kamatot egyéves lekötésre, ehhez azonban több feltételt is teljesíteni kell. A KamatMax Plusz betét kamata a mindenkori MNB alapkamat két százalékponttal csökkentett értéke, ami jelenleg 11 százalék, és ennyi is marad addig, amíg nem kezdi el az MNB csökkenteni az alapkamatot. A lekötési idő 12 hónap, a minimum leköthető összeg pedig 50 000 forint.


A kisebb bankok között azonban vannak olyanok is, amelyek akár 10 százalék feletti kamatot is kínálnak     Fotó: Freepik


A 11 százalékos kamat feltétele, hogy a betétkötés teljes ideje alatt rendelkezzünk a banknál vezetett számlával, illetve aktivált betéti kártyával. Az akció 2023. június 13. és július 10. között tart, a szochót azonban csak akkor tudjuk elkerülni, ha még július 1. előtt megkötjük a szerződést. Az egyéves lekötés alatt kapott kamatunk várhatóan változni fog az alapkamat csökkenésével párhuzamosan, ezért a tényleges mértéke csak a futamidő végén derül ki véglegesen.

A MagNet Banknál az előbbi ajánlatokhoz képest magasabb a leköthető minimum összeg. A Prizma betétnél az alsó határ 500 ezer forint, és három futamidő közül választhatunk. Három hónapos lekötés esetén az EBKM 11 százalék, félévesnél 10,50 százalék, egy évet vállalva pedig 10,85 százalékkal számolhatunk. Csak új forrás köthető le ennél a betétnél.

A Duna Takarék Bank abban az esetben kínál a többi betéti ajánlatához képest magasabb, 8 százalékos kamatot, ha a számlatulajdonos a banknál vette fel a babaváró hitelt. A kedvezményt rajtuk kívül az igénylők valamelyik szülője is igénybe veheti. A lekötési idő mindössze három hónap, a maximum leköthető összeg pedig a többi bankkal összehasonlítva alacsonynak mondható, 20 millió forint. A Babaváró lekötött betét csak új forrásra vehető igénybe.

Az Oberbank Top betétje akár 100 ezer forintos lekötéssel elérhető, és különböző futamidők közül választhatunk. A bruttó kamat és az EBKM 3-12 hónapos lekötések között 7,25-6,50 százalék között van. Ennél magasabb kamatot akkor ad a bank, ha legalább 8 millió forintot tudunk lekötni. Ebben az esetben a kamat és az EBKM 1-12 hónapos futamidők között 7,75-10,75 százalék. Lejárat előtti felbontás esetén az esedékes kamat felét írják jóvá. Ismétlődő betétlekötés nem lehetséges.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Bank

Hirdetés

További cikkek