Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

NAV: kérni kell az engedélyezett mulasztások késedelmi pótlékainak törlését

10perc.hu
2021. 05. 18.
NAV: kérni kell az engedélyezett mulasztások késedelmi pótlékainak törlését

Az úgynevezett igazolási kérelemben kell kérni a késedelmi pótlék megfizetése alóli mentesülést is, vagy a pótlék felszámítása után fizetési kedvezményi kérelmet lehet benyújtani.

Előfordulhat olyan, hogy valaki betegség miatt nem tudja határidőben teljesíteni bevallási, beszámolási és adófizetési kötelezettségét. Ilyenkor joga van arra, hogy kérelmezze a késedelmes teljesítést, ám mivel a késedelmi pótlék felszámítása automatikus, rögtön azt is kérniük kell az adóhatóságtól, hogy töröljék a késedelem miatt felszámított késedelmi pótlékot.



A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében kifejtette, az úgynevezett igazolási kérelemben kell kérni a késedelmi pótlék megfizetése alóli mentesülést is, vagy a pótlék felszámítása után fizetési kedvezményi kérelmet lehet benyújtani. A késedelmes teljesítés iránti kérelmet a bevallással együtt kell eljuttatni az adóhatósághoz, az igazolási kérelemnek nincs előírt formája. Figyelem! A kérelmet az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett adózó az e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatja be - tették hozzá. A kérelem elbírálása egyszerűsödik abban az esetben, ha a járvány akadályozta a kötelezettségek teljesítését és a bevallás, valamint a kapcsolódó befizetés legkésőbb június 30-ig beérkezik.



A méltányosság alapelvét a NAV-nak valamennyi eljárása minden szakaszában alkalmaznia kell, ahol ezt a törvény lehetővé teszi. Ennek megfelelően az igazolási kérelmek elbírálásakor is figyelembe veszi a jelenlegi egészségügyi helyzet okozta nehézségeket, amelyek az adózók széles körét érintik. Az igazolási kérelem mentesíthet a mulasztás jogkövetkezményei alól a társasági adó, a kisvállalati adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója, továbbá a transzferár-dokumentáció esetében.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek