Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Újból erősödik a Covid-19 terjedése Magyarországon

10perc.hu
2024. 10. 09.
Újból erősödik a Covid-19 terjedése Magyarországon

A Covid-19 terjedése Magyarországon ismét aggasztó mértékben növekszik, és az új adatok sürgetik a lakosságot a védőoltások felvételére, különösen a magas kockázatú csoportok számára.

A Covid-19 járvány terjedése Magyarországon ismét aggasztó mértékben növekszik, ami sürgeti a lakosságot, különösen a magas kockázatú csoportokat, a védőoltások felvételére. A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának legfrissebb adatai szerint 2024-től már 12 hónapra vonatkozóan rendelkeznek információval a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók számáról, a megbetegedéseket okozó vírusokról és a tesztpozitivitási arányokról - közölte a Telex.

A legfrissebb, augusztus utolsó hetétől szeptember végéig gyűjtött közel 200 légúti minta 52%-a SARS-CoV-2 pozitív volt. Ez a magas pozitivitási arány azt jelzi, hogy augusztus végétől kezdődően, egész szeptemberben jelentősen erősödött a Covid-19 járványos terjedése Magyarországon. A 2023-as szeptemberi trend is hasonló növekedést mutatott, így az egészségügyi hatóságok különösen figyelmeztetnek a helyzet súlyosságára.

A helyzet további aggasztó aspektusa, hogy a 2023. október 23. és november 5. közötti időszakban a többlethalálozás 7%-os, míg 2023. november 27. és december 31. között 10%-os növekedést mutatott az idősek körében az azt megelőző időszakhoz képest. A többlethalálozás időben egybeesett az aktuális SARS-CoV-2 járványhullámmal, amikor a súlyos akut légúti tünetek miatt kórházi kezelések során a legnagyobb gyakorisággal SARS-CoV-2 fertőzést állapítottak meg.

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központja hangsúlyozza, hogy a Covid-19 elleni védőoltás továbbra is ajánlott, különösen a magas kockázatú csoportok számára. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy jelenleg Magyarországon nem érhetőek el a Covid-vakcinák, mivel a korábbi oltások szavatossága lejárt. Az NNGYK már dolgozik az új adagok beszerzésén, amelyek a legfrissebb variánsokhoz igazított oltóanyagok lesznek. Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a Covid-vakcinák esetében az influenzaoltásokéhoz hasonló gyakorlat alakult ki: minden évben az éppen leginkább terjedő variánshoz igazítják az oltóanyagot, hogy az minél erősebb és naprakészebb védelmet biztosítson.

Tavaly a Moderna Spikevax nevű vakcinájának akkori legfrissebb típusa, az XBB.1.5 variánshoz igazított változat érkezett Magyarországra, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett. Idén már újabb variánsok dominálnak, így az egészségügyi hatóságok előírása szerint a gyártók is újabb vakcinaváltozatokat fejlesztettek.

További cikkek