Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Nem hosszabítják meg az életet a multivitaminok

10perc.hu
2024. 06. 30.
Nem hosszabítják meg az életet a multivitaminok

Egy friss tanulmány szerin a multivitaminok jóval többet ígérnek, mint amennyit ténylegesen adnak.

Egy nagyszabású tanulmány szerint a napi multivitaminok szedése nem járul hozzá az emberek hosszabb életéhez, sőt, növelheti a korai halálozás kockázatát. Az amerikai kutatók közel 400 000 egészséges felnőtt adatait elemezték, hogy kiderítsék, a multivitaminok szedése csökkenti-e a halálozás kockázatát a következő két évtizedben - közölte a The Guardian.

A vizsgálat megállapította, hogy a multivitaminokat szedő emberek valamivel nagyobb valószínűséggel haltak meg a vizsgált időszakban, mint azok, akik nem szedtek ilyen kiegészítőket. A kutatók szerint "a multivitaminok használata a hosszú élettartam javítását nem támasztja alá."

A brit felnőttek közel fele rendszeresen szed multivitaminokat vagy étrend-kiegészítőket, ami évente több mint félmilliárd font értékű piacot jelent. Az Egyesült Államokban a felnőttek egyharmada használ multivitaminokat a betegségek megelőzésének reményében, ám a kutatók megkérdőjelezik az egészségügyi előnyöket, és figyelmeztetnek a lehetséges káros hatásokra.

Dr. Erikka Loftfield és kollégái a marylandi Nemzeti Rákintézetben három nagy amerikai egészségügyi tanulmány adatait elemezték. A vizsgálatok során 390 124 egészséges felnőttet követtek több mint 20 éven át. Az eredmények szerint a multivitaminokat szedők körében 4%-kal magasabb volt a halálozási kockázat az első években.

A kutatók szerint a multivitaminok túl sokat ígérnek, de nem teljesítenek. Dr. Neal Barnard, a George Washington Egyetem adjunktus professzora szerint a vitaminok bizonyos esetekben hasznosak lehetnek, például a tengerészeket a C-vitamin mentette meg a skorbuttól. Azonban a multivitaminok szedése helyett egészséges ételek fogyasztása ajánlott, amelyek biztosítják a szükséges mikrotápanyagokat, makrotápanyagokat és rostokat.

Duane Mellor, regisztrált dietetikus és az Aston orvosi karának vezető oktatója elmondta, hogy a vitamin- és ásványi anyag pótlás önmagában nem fogja helyrehozni az egészségtelen étrendet. Ugyanakkor bizonyos esetekben, például télen a D-vitamin pótlása vagy vegánok és vegetáriánusok számára a B12-vitamin szedése hasznos lehet.




Címkék:
#Egészség

Hirdetés

További cikkek