A takarmányárak jelentős csökkenése, illetve a tavalyinál csapadékosabb időjárás kedvezően hatott a hazai halgazdaságok működésére, a termelők a tavalyinál 10-12 százalékkal olcsóbban tudják adni a halat a kereskedőknek, írta meg az Agroninform.
Az élő ponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul majd, a szeletelt ponty 3500-4000 forint közötti összegbe kerül majd. Az afrikai harcsa filéjéért 4000 forint körüli összeget kérnek majd a kereskedők, míg a filézett szürke harcsa kilójának ára 7500-8000 forint között alakulhat az idei szezonban.
A lap felmérése szerint a karácsonykor halat fogyasztók
- 85 százaléka pontyot dolgoz fel,
- de 32 százalékuk harcsát is vásárol a karácsonyi menühöz.
- Az afrikai harcsa is kelendő ilyenkor (13 százalék), és jó fogy a busa és a lazac (11-11 százalék) is.
- A halból az esetek 81 százalékában halászlé készül, de a rántott hal is nagyon népszerű (65 százalék).
- Roston elkészített vagy grillezett halat a családok 15 százaléka eszik ilyenkor.
Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke elmondta: a hazai haltermelés mintegy 80 százalékát kitevő pontyból az ellátás a karácsonyi szezonban bőven fedezi a hazai keresletet, az itthoni piacon kívül exportra is jut belőle.