392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Biden-segélycsomag: győzelem a szenátusban

10perc.hu
2021. 03. 07.
Biden-segélycsomag: győzelem a szenátusban

A létező legszűkebb különbséggel – 50 igen a 49 nemmel szemben –, de átment az amerikai szenátusban Joe Biden amerikai elnök 1.9 trillió dollár értékű segélycsomagja.

Az első igazi nagy sikerét aratta az Egyesült Államok belpolitikájában Joe Biden, a január 20-án beiktatott demokratapárti elnök. Ugyanis a szenátusban sikerült keresztülvinni azt az 1.9 trillió dollár értékű segélycsomagot, aminek segítségével szeretnék a jelenlegi járvány okozta válságot leküzdeni. Amíg a szenátusban valamennyi demokrata megszavazta a program megvalósítását, addig a republikánusok közül senki sem szavazta meg a javaslatot, ám végül Kamala Harris alelnök szavazata oldotta meg a helyzetet a demokraták javára, így 50 igen és 49 nem mellett elfogadásra került a javaslat.



A következő lépés a képviselőház szavazása lesz, ahol a demokratáknak itt 10 szavazatnyi többségük van, azaz innentől kezdve biztosra vehet a Biden-segélycsomag törvényerőre emelkedése. A republikánusok hevesen ellenezték a segélycsomag egyes részeit. „Ilyen rendszertelenül sosem költöttünk még el 2 trillió dollárt. Nem a járvány megkönnyítése volt a prioritásuk, hanem a kívánságlistájuk megvalósítása” – jelentette ki a szavazást követően Mitch McConnell, a Szenátus republikánus vezetője.

Az AP News online összeszedte, milyen főbb tételekből áll a szenátus által elfogadott segélycsomag. Például minden olyan amerikai számára elérhető egy egyszeri 1400 dolláros készpénztranszfer, akinek azonnal szüksége van készpénzre, illetve adókedvezményt biztosítanak a legjobban rászorulóknak. Amennyiben házaspárok együtt jelentik meg igényüket, akkor 2800 dollárt kapnak, valamint gyermekenként plusz 1400 dollárt. Ez azoknak jár, akik évi 75 ezer dollárnál kevesebbet keresnek.



Ezen felül forrásokat – összesen 350 milliárd dollárt – különítettek el az arra rászoruló államok és városok, míg további 130 milliárd dollárt az óvodák és az alsó és középfokú oktatási intézmények, 40 milliárd dollárt a felsőfokú tanintézmények számára, valamint 46 milliárdot a koronavírus-vakcinák és a koronavírus-tesztek biztosítására. További 14 milliárd dollárt különítettek el a vakcinák szétosztásának meggyorsítása érdekében.

25 milliárd dolláros keretet különítenek a vállalkozások, különösen az éttermek és bárok számára, melyből cégenként 10 millió dollárt lehet igénybe venni, de helyszínenként maximum 5 millió dollár használhat fizetésre, bérleti díjra, közüzemi számlákra és egyéb működési költségekre. Szeptember 6-ig meghosszabbították a szövetségi kormány munkanélküli segélyprogramjának határidejét, így eddig jár majd minden munkáját elveszített amerikainak a heti 300 dollár, míg az évi 150 ezer dollárnál kevesebbet kereső családok számára 10 200 dollárig adómentes lesz a munkanélküli segély.



A családok gyermekenként 2000 dollár adókedvezményt kapnak, ám ha a gyermek hat év alatti, akkor a kedvezmény összege 3600 dollár, ha 6-17 év közötti, akkor az adókedvezmény összege 3000 dollár. 10 milliárd dollárt biztosítanak azoknak, akik a jelzálogukat nem tudják a járvány miatt fizetni, és a családok hitelre szorulnak, a teljes összeget megkapják, függetlenül attól, mekkora a bevételük.

Főkép forrása:
AP

Hirdetés

További cikkek