A táplálékfelvétel szabályozása az agyban több különböző hálózaton keresztül történik, ám eddig nem volt teljesen világos, hogy mely neuronok felelősek azért, hogy mikor érezzük úgy, hogy abba kell hagynunk az étkezést. Most a Columbia Egyetem kutatói egy új felfedezést tettek, melynek révén az agy egyes sejtjei meghatározzák az étkezés befejezésének pillanatát - írta meg a Telex.
Az egérmodellek vizsgálata során felfedezett idegsejtek az agytörzsben találhatók, és a kutatás új lehetőségeket nyithat az elhízás kezelésében.
Alexander Nectow, a kutatás vezetője szerint ezek az idegsejtek különböznek a telítettség érzékelésében szerepet játszó többi neurontól, mivel az általuk integrált információk segítenek az agynak felismerni, hogy mikor étkezünk eleget. „Ezek a neuronok nem hasonlítanak a telítettség szabályozásában részt vevő többi neuronhoz” – mondja Nectow.
A telítettség érzete, amely a legtöbb ember számára egy egyszerű, automatikus folyamatnak tűnhet, valójában egy összetett mechanizmus része, amely az étkezés során folyamatos információáramlással működik. A kutatók eddig nem ismerték azokat a neuronokat, amelyek a különböző információkat összegzik és az agy megfelelő részéhez továbbítják. A mostani felfedezés segíthet a megértésükben, és alapot adhat a jövőbeli kutatásoknak. A kutatás egyik fontos kísérleti lépése az volt, hogy a kutatók képesek voltak fény segítségével aktiválni és deaktiválni az idegsejteket, így megfigyelhették, hogyan befolyásolják az evés folyamatát. Amikor a felfedezett neuronok aktivitását kikapcsolták, az egerek kevesebb ételt fogyasztottak, és az evés befejezése is gyorsabban történt. „Érdekes módon ezek a neuronok nemcsak azonnali leállásra késztetik az állatokat, hanem segítenek abban is, hogy fokozatosan fejezzék be az evést” – mondta Srikanta Chowdhury, a kutatás másik vezetője.
A kutatás során a tudósok azt is megfigyelték, hogy bizonyos hormonok hogyan hatnak az idegsejtek aktivitására. A GLP-1-receptorhoz kötődő étvágyfokozó hormonok befolyásolják a neuronokat, és érdekes módon a GLP-1, amely egy népszerű gyógyszercsoport része, amelyet az elhízás és a cukorbetegség kezelésére használnak, szerepet játszik az idegsejtek aktivitásában. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy ezek a receptorok segítenek az idegsejteknek abban, hogy nyomon kövessék az étkezés minden részletét: az étel szagát, ízét, útját a belekben, valamint az evés során felszabaduló hormonokat, mindezt annak érdekében, hogy meghatározzák, mikor érkezik el az evés vége.
Bár a kutatásban használt egérmodellek alapján azonosították ezeket az idegsejteket, a tudósok úgy vélik, hogy az agytörzsben található neuronok struktúrája hasonló minden gerinces faj esetében, így valószínű, hogy az emberi agyban is ugyanúgy megtalálhatók.