Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A Covid-járvány alatt gyorsabban öregedett a serdülő lányok agya, mint a fiúké

10perc.hu
2024. 09. 11.
A Covid-járvány alatt gyorsabban öregedett a serdülő lányok agya, mint a fiúké

A Covid okozta karantén gyorsabb agyi öregedést okoztak a lányoknál, mint a fiúknál. Az MRI vizsgálatok azt mutatták, hogy a lányok agya átlagosan 4,2 évvel idősebbnek tűnt, míg a fiúké 1,4 évvel.

Egy új tanulmány szerint, melyet a Guardianben közölek, a serdülő lányok agyi öregedése gyorsabb ütemben zajlott a Covid lezárások alatt, mint a fiúké. Az MRI vizsgálatok azt mutatják, hogy a lányok agya vártnál 4,2 évvel idősebbnek tűnt, míg a fiúk agya 1,4 évvel tűnt idősebbnek.

A National Academy of Sciences Proceedings-ben megjelent kutatás megállapította, hogy a felgyorsult kéregvékonyodás—az agyi öregedés egyik kulcsfontosságú mutatója—kifejezettebb volt a lányoknál. A tanulmányt Patricia Kuhl professzor, a Washingtoni Egyetem munkatársa vezette, és 160 serdülő MRI felvételeit hasonlította össze, amelyeket a pandémia előtt készítettek, a 2021-es és 2022-es felvételekkel.

Mind a fiúk, mind a lányok felgyorsult agyi öregedés jeleit mutatták a látással összefüggő területeken, de a lányok széleskörű változásokat tapasztaltak a szociális kogníció terén, beleértve az érzelmi feldolgozást és a nyelvi megértést. Kuhl ezt a különbséget a lányok érzelmi jólétéhez való nagyobb mértékű társas kapcsolatokra való támaszkodásának tulajdonítja.

Bár nem biztos, hogy ezek a változások negatívan befolyásolják a mentális egészséget és a tanulást, a megállapítások aggodalmakat vetnek fel. Dr. Lina van Drunen a Leideni Egyetemről hangsúlyozza az okok és a felgyorsult öregedés hosszú távú hatásainak azonosításának fontosságát.

A szakértők hangsúlyozzák a folyamatos mentális egészségügyi támogatás szükségességét a serdülők számára, mivel a pandémia pszichológiai hatása továbbra is fennáll. Kuhl azt javasolja a szülőknek, hogy vonják be a tinédzsereiket a pandémia tapasztalatairól folytatott beszélgetésekbe, hogy segítsenek érzelmi felépülésükben.
















Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Kutatás

További cikkek