Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Új felfedezés: Cikk-cakk falak révén csökkenhet az épületek hőmérséklete

10perc.hu
2024. 08. 19.
Új felfedezés: Cikk-cakk falak révén csökkenhet az épületek hőmérséklete

Egy új kutatás szerint a cikk-cakk falak ígéretes megoldást nyújtanak az épületek hőmérsékletének csökkentésére, még a globális felmelegedés közepette is.

Az innovatív kialakítás az épületek külső falainak hőszigetelését célozza, és az eddigieknél hatékonyabban képes csökkenteni a belső hőmérsékletet.

Az augusztus 9-én publikált tanulmányra hivatkozva a Science News beszámolt arról, hogy a kutatók által kifejlesztett új faltervezés a függőleges felületek cikk-cakkos formálásán alapul, amely jelentősen hatékonyabb hűtést biztosít, mint a hagyományos lapos falak. Az egyedi kialakítás, amely mindössze néhány centiméter széles hullámokkal rendelkezik, akár több Celsius-fokkal is csökkentheti a falak napi átlagos hőmérsékletét. 

Az új tervezés célja a felület hullámzásával és különböző anyagok alkalmazásával a hőelnyelés csökkentése volt. 

A szimulációk alapján a cikk-cakk falak hőelnyelése jelentősen alacsonyabb volt, mint a hagyományos falaké. A legmelegebb napszakban a hőmérséklet-különbség elérte a 3,1 fokot.

A kutatás során a csapat mini változatot tesztelt New Jersey-ben, és az eredmények megerősítették a cikk-cakk falak hatékonyságát. Yang a Columbia Egyetem anyagtudósa elmondta, hogy az új design kereskedelmileg vonzó lehet, mivel a hullámkarton falak gyártása és bővítése egyszerű. Ezzel a megoldással a jövőben talán hatékonyabban küzdhetünk az éghajlatváltozás következményeivel.

Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Kutatás

További cikkek