Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Fél évvel eltolták a magyar űrhajós küldetését

10perc.hu
2024. 08. 13.
Fél évvel eltolták a magyar űrhajós küldetését

Fél évvel későbbre tették Kapu Tibor magyar űrhajós küldetését a NASA-nál.

A magyar űrhajós, Kapu Tibor küldetését, amelyet az Axiom Mission 4 keretében terveztek, fél évvel elhalasztották, így a legkorábbi indulási dátum 2025 tavasza lehet. Ezt a hírt a NASA Space Operations osztotta meg az X közösségi oldalon. A bejegyzésből kiderült, hogy az Ax-4 legénysége jelenleg a Multilateral Crew Operations Panel jóváhagyására vár, amely szükséges ahhoz, hogy az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazhassanak - közölte a 444.

Kapu Tibor kiválasztása, mint a következő magyar űrhajós, május végén vált hivatalossá. A küldetés tartalék űrhajósa Cserényi Gyula lesz. Kapu Tibor lesz a második magyar, aki űrutazáson vehet részt, Farkas Bertalan után, aki 1980-ban a Szojuz-36 űrhajón utazott a szovjet Vlagyimir Kubaszovval. Farkas űrmissziója 44 évvel ezelőtt zajlott, és 1980. június 3-ig tartott.

A második magyar űrküldetésre összesen 240 jelentkező volt, akik közül a szakértők négy jelöltet választottak ki. A kiválasztott jelöltek szigorú és átfogó kiképzésen vettek részt, amely során az űrdinamika, a könnyű repülőgépes pilótakiképzés, különböző fizikai tesztek és tudományos feladatok is szerepeltek.



Főkép forrása:
HUNOR - Magyar Űrhajós Program (Facebook)
Címkék:
#Kutatás

További cikkek