Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Nyújtható akkumulátort tesztelnek

10perc.hu
2024. 07. 27.
Nyújtható akkumulátort tesztelnek

Egy kínai kutatásban nyújtható és formázható akkumulátorokat tesztelnek.

Az elektronika világa jelentős átalakuláson megy keresztül, amely újfajta akkumulátorok fejlesztését is igényli. A hajtogatható telefonok és a feltekerhető kijelzők példája mutatja, hogy a rugalmas technológiák iránti igény folyamatosan növekszik. Erre válaszul a kínai Nankingi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy különleges akkumulátort, amely az eredeti hosszának 5000%-ára is kinyújtható - közölte a player.

Ez az újfajta akkumulátor nemcsak rendkívül rugalmas, hanem kiváló teljesítményt is nyújt. 70 feltöltési és kisütési ciklus után is megőrizte kapacitását, és még 1000 ciklus után is stabilabb működést biztosít, mint a hagyományos akkumulátorok. A fejlesztés során a kutatók ezüst nanoszálakat, kormot és lítiumalapú anyagot használtak, valamint olyan rugalmas komponenseket, mint például a kontaktlencsék gyártásában is alkalmazott polidimetil-sziloxán. Az így kapott elegyhez nagy vezetőképességű folyadékot és további anyagokat adtak, majd mindezt fény segítségével megszilárdították, végül pedig egy elasztikus védőburkolattal vonták be.

Domenico Sparice, a tanulmány társszerzője elmondta: „Bár az akkumulátor még nem tökéletes, a kutatás eredményei ígéretesek.”


  


Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Kutatás

További cikkek