387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Hatalmas napkitörés éri el a Földet

10perc.hu
2024. 05. 10.
Hatalmas napkitörés éri el a Földet

A jelenség Magyarországon is látható lesz, akár szabad szemmel is kiszúrható.

Elképesztő égi jelenségnek lehetünk tanúi szombaton, ha a napkitörés okozta geomágneses vihar kellően erős lesz - közölte a Portfolio.hu.

A csütörtök reggeli X2.2-es intenzitású napkitörés szele várhatóan szombatra virradóra éri el a Földet, turbulenciát okozva a mágneses térben. A NOAA előrejelzése szerint 8,33-as Kp index várható, ami G4-es erősségű geomágneses vihart jelez, ami utoljára 2005-ben fordult elő.

Magyarországon általában 5-6-os Kp index esetén már látható a sarki fény hosszú expozíciós idejű fényképezőgépekkel. A szombati viharral fennáll a lehetőség a sarki fény szabad szemmel történő megfigyelésére is, főleg az északi horizonton. A legnagyobb aktivitást szombat reggel 8 és 11 óra között várják, de már az azt megelőző 3 órában is 7-es Kp index valószínű.

A sarki fény megfigyelését nehezítheti a korai napkelte (Budapesten 5:12-kor) és a szórványos felhőzet. Az ideális megfigyelési helyszínek Észak-Amerika nyugati partvidékei lennének, de kis szerencsével Magyarországról is látható lehet a lenyűgöző égi tánc.

A napkitörés okozta égi jelenségeknek azonban technikai akadályai is lehetnek - figyelmeztetett a Világgazdaság. A geomágneses vihar miatti sugárzás internet kimaradásokhoz vezethet a világ több pontján is. Az, hogy ez Magyarországot érinti-e, még nem biztos.

Címkék:
#Időjárás

További cikkek