Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Többszáz külföldi halt meg a mekkai zarándoklat során

10perc.hu
2024. 06. 19.
Többszáz külföldi halt meg a mekkai zarándoklat során

Az ideig mekkai zarándoklatra több országból is érkeztek, ahol akár az 52 fokos hőség fogadta őket.

A muszlimok éves mekkai zarándoklata, a haddzs, idén is tragédiák sorát hozta a perzselő hőség miatt. A jelentések szerint több mint kétszáz külföldi zarándok vesztette életét a Szaúd-Arábiában tapasztalható extrém hőmérsékletek következtében. A zarándokok tömege kedden a mekkai nagymecsetnél gyülekezett, ahol a hőmérséklet csaknem 52 Celsius-fokig emelkedett - közölte a 24.hu.

A legtöbb halálos áldozat indonéz, de szenegáli, iráni, tunéziai és jordániai zarándokok is áldozatul estek a hőségnek. A közösségi médiában sokan osztották meg, hogy családtagjuk a hőség áldozata lett a haddzson. A szaúdi állami média szerint a hőség okozta tünetekkel idén több mint 2700 zarándokot kellett ellátni, de az egészségügyi hatóságok nem észleltek kiugró számú halálesetet vagy megbetegedést az előző évekhez képest.

Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek mintegy 90 százaléka külföldről érkezett. A zarándoklatra az engedélyeket a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján, és sokan évekig várnak, hogy eljuthassanak a haddzsra. A 2023-as zarándoklat során több mint tízezer hőséggel kapcsolatos megbetegedést regisztráltak, amelynek tíz százaléka hőguta volt.

Az utóbbi években számos fejlesztést hajtottak végre a hatóságok, beleértve a mesterséges intelligencia alkalmazását a tömeg biztonságának és zavartalan mozgásának biztosítása érdekében.




További cikkek