387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Orbán Viktor - Ukrajna uniós tagságának megkezdése rossz döntés, Magyarország nem vesz részt benne

10perc/MTI
2023. 12. 14.
Orbán Viktor - Ukrajna uniós tagságának megkezdése rossz döntés, Magyarország nem vesz részt benne

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy Magyarország nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdését. A miniszterelnök szerint a döntés helytelen és irracionális, mivel Ukrajna nem felkészült az uniós tagságra.

2023. december 14-én Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarország nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdését. A miniszterelnök a közösségi oldalán közzétett videójában kijelentette, hogy a döntés helytelen és irracionális, mivel Ukrajna nem felkészült az uniós tagságra.

Orbán Viktor miniszterelnök a videójában elmondta, hogy Magyarország álláspontja világos: Ukrajna nem felkészült arra, hogy az Európai Unió megkezdje vele a tárgyalásokat az uniós tagságról. A miniszterelnök szerint a háború miatt Ukrajna nem tudta teljesíteni azokat a követelményeket, amelyek az uniós tagsághoz szükségesek.

A miniszterelnök kijelentette, hogy teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés ilyen körülmények között megkezdeni Ukrajnával a tárgyalásokat. Magyarország nem is módosítja az álláspontját - emelte ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök közölte, hogy 26 másik ország ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdése megtörténjen. Ezért Magyarország úgy döntött, hogy ha 26-an így döntenek, menjenek a maguk útján. Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván osztozni, és ezért a döntéstől a mai napon távol maradt - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök bejelentése jelentős belpolitikai és külpolitikai következményekkel járhat. A bejelentés belpolitikai szempontból azért fontos, mert Orbán Viktor egy újabb alkalommal szembehelyezkedett az Európai Unióval. A bejelentés külpolitikai szempontból azért fontos, mert a döntés feszültségeket okozhat Ukrajna és Magyarország között.

Főkép forrása:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán (Brüsszel 2023. december 14-én.)

További cikkek