Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Nem kapott vezetői tisztséget a bizottságban a Fidesz EP-frakciója

10perc.hu
2024. 07. 23.
Nem kapott vezetői tisztséget a bizottságban a Fidesz EP-frakciója

Az Európai Parlament szakbizottságában azonban több jelentős pozíciót is kapott a Tisza párt.

Kedden alakultak meg az Európai Parlament szakbizottságai, ahol a képviselők kisebb csoportokban készítik elő a döntéseket, mielőtt azok a teljes EP elé kerülnének. A szakbizottságok vezetőségének megválasztása már pénteken eldőlt, és kiderült, hogy melyik képviselő melyik bizottságban foglal helyet - közölte a Telex.

Az alakulóüléseken minden bizottság megválasztotta saját elnökét és négy alelnökét, bár néhány alelnöki hely még betöltésre vár. A Fidesszel együttműködő Patrióták Európáért (PfE) frakció a közlekedési és a kulturális bizottság elnökségére tartott igényt. Azonban a PfE-t a jobbközép néppártiak, szocialisták és liberálisok laza nagykoalíciója karanténba zárta, így a frakció egyetlen jelöltje sem kapott többséget, beleértve a fideszes Szekeres Pált is.

Az EP közleménye szerint a közlekedési bizottság végül néppárti, a kulturális bizottság pedig zöld vezetőt kapott, így a karantén maradt érvényben. Vicsek Annamária fideszes képviselő szerint a Néppárt „elhappolta” a közlekedési bizottság vezetését, ezért a PfE frakciója tiltakozásképpen kivonult a teremből. Gál Kinga, a PfE első alelnöke szerint a mainstream pártok egy szégyenteljes politikai paktumot kötöttek, hogy megakadályozzák a Patrióták bizottsági pozícióinak megszerzését.

A PfE és az EP legkisebb frakciója, a Szuverén Nemzetek Európája, amelyet többek között a Mi Hazánk képviselői is alkotnak, alelnöki helyet sem kapott. Az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportja, amelyhez a Fidesz eredetileg csatlakozni akart, három elnököt és nyolc alelnököt ad.

A Tisza Párt is jelentős pozíciókat szerzett. Magyar Péter az alkotmányügyi szakbizottságban, Kulja András a környezetvédelemmel, közegészségüggyel és élelmiszer-biztonsággal foglalkozó bizottságban, Gerzsenyi Gabriella pedig a regionális fejlesztésért felelős testületben lett alelnök.

A Tisza Párt szerint a karantén ellentétes a demokrácia alapelveivel. Magyar Péter kijelentette, hogy megszavazná Szekeres quaestorságát is. A fideszes László András azonban azzal vádolta a Tisza Pártot, hogy megszegik az EP szabályait. A Tisza Párt viszont a Fidesz és a DK „nagykoalíciójáról” adott ki közleményt, és azzal vádolta őket, hogy megakadályozták Magyar alelnöki kinevezését az alkotmányügyi bizottságban.

A Tisza Párt videóban számolt be az első európai parlamenti hetéről:


További cikkek