Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbán Viktor a Kossuth rádióban: a legfontosabb pillanatok

10perc.hu
2024. 07. 19.
Orbán Viktor a Kossuth rádióban: a legfontosabb pillanatok

Péntek reggel beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádióban, többek között Ursula von der Leyen teljesítményéről.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak, ahol többek között a béke lehetőségeiről és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök teljesítményéről is beszélt. Szerinte von der Leyen nem politikai ellenfél, de kritikusan értékelte a háború és a migráció kezelését - közölte az infostart.

A miniszterelnök szerint Ursula von der Leyen elnöki teljesítménye gyenge volt, különösen a háború és a migráció területén, de nem tekinti politikai ellenfélnek, inkább egyfajta "alkalmazottnak". Úgy látja, hogy az Európai Bizottság az uniós tagállamok irányelvei szerint kellett volna cselekednie, ami sokszor nem valósult meg. Véleménye szerint egy végrehajtóra lett volna szükség, aki a miniszterelnökök utasításait szerint jár el. Politikai ellenfélként inkább a háború- és migrációpárti politikusokra tekint, mint például Manfred Weberre, az Európai Néppárt elnökére. Ezzel szemben a Patrióták Európáért pártcsalád szerinte előre tört, és akár az év végére többségbe kerülhet. Az Európai Néppártot középen álló erőnek tartja, amely most inkább a baloldallal szövetkezik, de ez szerinte meg fog változni a közelgő választások hatására.

Orbán Viktor békemisszióját is megvédte, mondván, hogy nem csak morális okokból, hanem a magyarok érdekében is vállalta azt. Szerinte a béke megteremtéséhez nem elegendő, ha csak megkérjük a feleket, hogy ne bombázzanak, hanem meg kell értetni velük, hogy a háború mindenki számára veszteséggel jár. Három fontos szereplő van, aki a békéről beszél: Kína, az Egyesült Államok és Magyarország. Úgy látja, hogy Kína békepárti, és az Egyesült Államok is hamarosan békepárti politikát fog folytatni.

A békemisszióval kapcsolatban továbbra is utólag fog tájékoztatni, ezért nem válaszolt arra a kérdésre, hogy hová megy legközelebb Moszkva, Kijev, Peking és az Egyesült Államok után. Hozzátette, hogy mostanában a merényleteket mindig békepárti politikusokkal szemben követik el. Donald Trumppal a merénylet óta két órát tárgyalt gazdasági és külpolitikai kérdésekről, és kiemelte, hogy Trump elnökként például eltörölné a borravalóadót.


Főkép forrása:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

További cikkek