Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Ukrán startupok mesterséges intelligenciával forradalmasítanák a harci drónok bevetését

10perc.hu
2024. 07. 18.
Ukrán startupok mesterséges intelligenciával forradalmasítanák a harci drónok bevetését

Ukrajnai startupok AI-alapú rendszereket fejlesztenek a harci drónok összehangolt bevetéséhez, forradalmasítva ezzel a hadviselést.

Ukrajnában közel kétszáz új technológiai vállalat működik, amelyek a 2022-es orosz invázió után jöttek létre. Ezek közül számos startup mesterséges intelligencián (AI) alapuló rendszereken dolgozik, amelyek lehetővé teszik nagyszámú drón flotta összehangolt működését. Ez az új technológia óriási előnyt jelenthet a hadviselésben - számolt be róla a 24.hu.

A fejlesztők célja, hogy az AI-alapú drónok segítsenek leküzdeni az orosz jelzavarásokat, valamint hogy ezek a drónok nagyobb csoportokban, koordináltan tudjanak működni. A fejlesztések három fő területre összpontosítanak: célpontok azonosítása és a drónok navigációja, tereptérképezés, valamint a drónok összekapcsolt „rajokban” való működése.

A Swarmer nevű ukrán cég olyan szoftvert fejleszt, amely lehetővé teszi a drónok hálózatba kapcsolását. "Egy tíz vagy húsz drónból vagy robotból álló raj esetében gyakorlatilag lehetetlen, hogy ember irányítsa őket," mondta Szerhij Kuprijenko, a cég vezérigazgatója. Az általuk kifejlesztett Styx rendszer már most képes kis- és nagyméretű felderítő és csapásmérő drónok hálózatának irányítására a levegőben és a földön egyaránt.

Kuprijenko elmondta, hogy az AI képes több száz drónt kezelni egyszerre, míg az emberi pilótáknak nehézséget okoz több mint öt drónt irányítani. A Styx rendszer lehetővé teszi, hogy minden drón megtervezze a saját útját, és előre jelezze a többi drón mozgását. Az automatizálás nemcsak a hatékonyságot növeli, hanem védi is a drónpilótákat, akik a frontvonal közelében dolgoznak, és az ellenség célpontjai lehetnek.

Bár a Swarmer technológiája még fejlesztés alatt áll, és eddig csak kísérleti jelleggel tesztelték a harctéren, az ukrán startupok továbbra is azon dolgoznak, hogy az AI-alapú drónrendszerek forradalmasítsák a hadviselést.

Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Ukrajna

További cikkek