Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

78 milliárd forintos pénzbírságot kell kifizetnie az Orbán-kormánynak 45 nap alatt

10perc.hu
2024. 07. 24.
78 milliárd forintos pénzbírságot kell kifizetnie az Orbán-kormánynak 45 nap alatt

Az Európai Bizottság (EB) súlyos pénzbírságot szabott ki Magyarországra, amelyről július 16-án hivatalos levelet küldött a magyar kormánynak.

A Népszava Christian Wiegand bizottsági szóvivő tájékoztatására hivatkozva beszámolt arról, hogy a döntés értelmében

Budapestnek 45 napon belül 200 millió eurót (78 milliárd forint) kell fizetnie, mivel nem hajtotta végre az Európai Unió Bíróságának (EUB) korábbi ítéleteit a menekültügyi szabályokkal kapcsolatban.

A bíróság 2020. decemberében hozott ítélete megállapította, hogy Magyarország több tekintetben megsérti az uniós jogot, különösen a menekültügyi eljárások hozzáférhetőségét, a menedékkérők jogorvoslathoz való jogát, és jogellenes fogvatartásukat a tranzitzónákban. Noha a tranzitzónákat időközben bezárták, a kormány a döntés többi részét nem teljesítette.

A tartós jogsértések miatt az Európai Bizottság 2022 februárjában keresetet nyújtott be, 

és az idei júniusban megszületett ítélet alapján az átalány 200 millió euró, valamint napi 1 millió euró büntetést szabtak ki mindaddig, amíg a magyar szabályozás nem kerül összhangba az uniós előírásokkal. Az ország tartozása így már meghaladja a 240 millió eurót, ami napi egymillióval nő.

Az EB levele 45 napot ad a 200 millió eurós átalányösszeg kifizetésére. Amennyiben Budapest nem teljesíti a követelést, a Bizottság újabb felszólítást küld, immár csak 15 napos határidővel. Ha a pénz továbbra sem érkezik meg, Brüsszel kamatokkal növelt összeget von le a Magyarországnak járó közösségi támogatásokból.

Orbán Viktor kormányfő júniusban a Facebookon felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte a döntést, és kijelentette, hogy nem engednek a brüsszeli bürokraták zsarolásának. Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter, Brüsszelben azt nyilatkozta, 

hogy vizsgálják a bírósági ítélet jelentős részének való megfelelés módját és eszközeit, és ez a munka folyamatban van.

Főkép forrása:
Orbán Viktor Facebook oldal

További cikkek