Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kamala Harris: „Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen”

10perc.hu
2024. 07. 26.
Kamala Harris: „Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen”

Kamala Harris amerikai alelnök megbeszélést folytatott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, amely során hangsúlyozta, hogy elérkezett az idő a gázai háború befejezésére.

Az alelnök keményebb hangnemet ütött meg, mint Joe Biden elnök, különösen a gázai áldozatokkal kapcsolatban, és egyértelművé tette, hogy Izraelnek mérlegelnie kell, hogyan védekezik - írja a BBC.

Harris, aki várhatóan a demokraták jelöltje lesz a novemberi elnökválasztáson, hangsúlyozta a kétállami megoldás szükségességét és arra kérte az amerikaiakat, hogy értsék meg a konfliktus összetettségét. A találkozóra a Fehér Házban került sor, egy nappal azután, hogy Netanjahu szenvedélyes beszédet mondott a kongresszusban, amelyben teljes győzelmet ígért a Hamász ellen.

A találkozón Harris kijelentette: 

„Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen.” Hozzátette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, de nem mindegy, hogyan teszi ezt, és aggodalmát fejezte ki a Gázában kialakult humanitárius helyzet miatt.

Netanjahu csütörtökön találkozott Joe Bidennel is, aki nemrégiben visszalépett újraválasztási kampányától. A megbeszélésükön a miniszterelnök kifejezte elkötelezettségét az amerikai-izraeli kapcsolatok mellett, és közösen vitatták meg a túszszabadítási megállapodás sürgős szükségességét.

Harris kijelentette: 

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elzsibbadjunk a szenvedéstől, és én nem fogok hallgatni.” Felhívta a figyelmet a tűzszünet megkötésének fontosságára, hogy a háború véget érjen, a túszok hazatérjenek, és a palesztin nép megkönnyebbülést kapjon.

Netanjahu pénteken Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiránssal találkozik. A Fehér Ház sajtótájékoztatóján John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő elmondta, hogy Biden és Netanjahu megvitatták a konfliktus Libanonra való átterjedésének lehetőségét, az iráni fenyegetést és a béketárgyalások szükségességét. Kirby szerint az amerikai-izraeli kapcsolatokban „vannak hiányosságok”, de a viszony továbbra is egészséges.

A találkozót követően Jonathan Dekel-Chen, akinek a fiát október 7-én rabolták el a Nir Oz Kibbutzból, pozitívan értékelte az egyeztetéseket, mondván: 

„Valószínűleg optimistábbak vagyunk, mint a november végi, december eleji első szabadulási kör óta.”

Főkép forrása:
Creative Commons/MSC/Kuhlmann

További cikkek