Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Egyre rövidebb idő alatt értékesítik a lakóingatlanokat

10perc.hu
2024. 07. 30.
Egyre rövidebb idő alatt értékesítik a lakóingatlanokat

A magyar lakáspiacon 2024 első félévében élénkülés tapasztalható: az eladások 36%-kal nőttek, emelkedtek az árak és rövidültek az eladási idők.

A magyar lakáspiacon az év első felében élénkülés tapasztalható, amit a legfrissebb statisztikák is alátámasztanak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024 első negyedévére vonatkozó adatai alapján az eladott lakóingatlanok száma 36 százalékkal emelkedett, szemben az egy évvel korábbi 23 százalékos visszaeséssel - számolt be róla a HVG.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője rámutatott, hogy „a KSH és az MNB legfrissebb statisztikái így megerősítik azt a képet, ami a keresleti-kínálati adatokból látható volt már 2023 végén és 2024 elején.” 

Nem csak az eladott ingatlanok száma növekedett

Az árak emelkedését illetően a használt lakóingatlanok esetében 5,3 százalékos, míg az új építésűeknél 4,6 százalékos növekedést regisztráltak az előző negyedévhez képest.

Az élénkülés jelei között szerepel az eladási idők rövidülése is, amely országos átlagban a második negyedévben 94 napra csökkent a 2024 első negyedévében mért 106 napról. Az ingatlan.com adatai alapján a panellakások eladása továbbra is a leggyorsabb.

A szakértők kiemelik, hogy a lakáspiaci folyamatok, mint a forgalom és az árak alakulása, valamint az eladási idők változása, együttesen jelzik a piac élénkülését.

Címkék:
#Ingatlanpiac

További cikkek