Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Így módosulnak az új otthonfelújítási támogatás feltételei

10perc.hu
2024. 06. 18.
Így módosulnak az új otthonfelújítási támogatás feltételei

Az új Otthonfelújítási program feltételei kedvezően módosultak, többek között a hitelfutamidő meghosszabbítása és új támogatott munkálatok bevezetése révén.

Az Energiaügyi Minisztérium 2024. június 17-én közzétette az új Otthonfelújítási program részletes igénylési feltételeit. Az új program számos ponton módosult, kedvezve az igénylőknek.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a programot sokan várták már, és szűk két hét múlva, július 1-jétől igényelhető lesz a támogatás.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezethez rekord mennyiségű, csaknem 500 javaslat érkezett, melyeket a minisztérium több ponton megfontolt és beépített. Ennek köszönhetően a támogatás feltételei jelentősen módosultak.

Főbb módosítások

1, Hitel futamidejének meghosszabbítása: A kamattámogatott hitel futamideje 8 évről 12 évre nőtt. Ez azt jelenti, hogy a hitel havi törlesztőrészlete 14-25 ezer forint lehet, szemben az eredetileg kalkulált 25-36 ezer forinttal. "Ez az alacsonyabb jövedelműeknek kedvez, hiszen így akár magasabb hitelösszeg igénylésére lehetnek jogosultak" – mondta Gergely Péter.

2, Elszámolható munkálatok és anyagok bővítése: A támogatható tevékenységek közé bekerült a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése. Emellett a fa szerkezetű nyílászárók és a kőzetgyapot hőszigetelés is bekerült a támogatott építési anyagok közé.

3, Lakástakarékpénztári megtakarítások bevonása: A lakástakarékpénztári megtakarításokat is figyelembe veszik a saját források között. Gergely Péter szerint "a döntés majdhogynem magától értetődő, hiszen a lakástakarékpénztár célja épp a lakáscélra történő megtakarítás képzése."

4, Kiegészítő források használata: Az igénylők a saját forráson felül további, el nem számolható forrásokat is felhasználhatnak, hogy elérjék a legalább 30 százalékos energiamegtakarítást.

5, Jövedelemszámítás módosítása családok számára: Az új szabályok szerint a család jövedelmi szintjének meghatározásához az igénylővel egy háztartásban élő, önálló keresettel nem rendelkező gyermekeket is figyelembe veszik, ami kedvezőbbé teszi a támogatás arányának meghatározását a családok számára.

További információk

Az Otthonteremtési támogatást 2024. július 1-jétől lehet igényelni az erre kijelölt MFB Pontokon. Az MFB pontokat 134 járás 266 bankfiókjában jelölik majd ki, köztük a Gránit Bank, az OTP Bank és az MBH Bank fiókjaiban.

A támogatás keretösszege 108 milliárd forint, amelyből várhatóan közel 20 ezer háztartás otthona újul meg. A program közel 130 milliárd forint értékű megrendelést generálhat az építőiparban és az építőanyagok kereskedelmében, elősegítve a modernebb, energiatakarékos épületek létrejöttét és a rezsicsökkentés átlagának elérését.

További cikkek