386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Beomlóban az ingatlanpiac – Milliókat is engedhetnek az eladók az irányárból

10perc.hu
2022. 12. 12.
Beomlóban az ingatlanpiac – Milliókat is engedhetnek az eladók az irányárból

Most lehet igazán nagyot kaszálni az alkuval az ingatlanpiacon, miután a kereslet hónapról hónapra esik, az áremelkedés megállt.

Megrengette az ingatlanpiacot az elmúlt időszakban tapasztalt recesszió, így aki most akar ingatlant vásárolni, annak jelentősen felerősödött az alkupozíciója, így bizonyos szegmensekben akár 10 százalékot is lecsíphetnek az irányárból. A szakértő szerint ez összességében árcsökkenést fog előidézni, de az alkuképesség nem tart örökké.

Miközben 2006-ban, az akkori válságot megelőzően 225 ezer volt a tranzakciók száma egy évben, tavaly csak 175 ezer, idén pedig valószínűleg nem haladja meg a 135 ezret sem, ami kedvezőtlen trend, jelentős csökkenést jelent. Sőt, jövőre ez a szám akár 100 ezer alá kerül, amire utoljára 2012-ben volt példa.


Bizonyos szegmensekben akár 10 százalékot is lecsíphetnek az irányárból a vevők     Fotó: Freepik


Gadanecz Zoltán ingatlanszakértő szerint sok múlik majd azon, hogy a kormány az otthonteremtési támogatások közül melyiket tartja meg, esetleg hoz-e intézkedést új lehetőségekről. Az árak ugyanis fél évvel szokták követni a keresletben kialakult változásokat. A drágulás mostanra már a múlté, stagnálnak az ingatlanárak.

„Visszatért az alku a piacra. Mivel kevesebb az érdeklődő, az eladók is hajlanak arra, hogy inkább olcsóbban megszabaduljanak az ingatlanjaiktól, főleg, ha valamilyen okból sürgős számukra az eladás. Így a vásárlók vannak most helyzetben, bátrabban tudnak az irányár alatti ajánlatot tenni és az esetek többségében sikerrel is járnak” – mutatott rá a szakember.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Ingatlanpiac

Hirdetés

További cikkek