Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Bedőlt a Sberbank, mindenki 100 ezer euróig viheti a pénzét

10perc.hu
2022. 03. 02.
Bedőlt a Sberbank, mindenki 100 ezer euróig viheti a pénzét

A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki végelszámolónak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményében kijelentette, hogy a hazai Sberbank az orosz-ukrán válság nyomán az osztrák anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, a - nemzetközi szankciók által sújtott - orosz Sberbanktól érkező negatív hatások miatt került súlyos fizetőképességi (likviditási) és tőkehelyzetbe.

Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig – jelenlegi árfolyamon több mint 36 millió forintig – helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért. A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél.

Főkép forrása:
MTI/Bruzák Noémi

További cikkek