Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Majd két és fél milliárd forintot osztanak szét jutalomként olimpikonjainknak

10perc.hu
2021. 08. 09.
Majd két és fél milliárd forintot osztanak szét jutalomként olimpikonjainknak

A legnagyobb összeget, 107,2 milliót Csipes Tamara lapátolta össze, aki a női kajaknégyes tagjaként címet védett, egyesben ezüstérmet szerzett, de párosban is volt egy negyedik helye.

Mint arról korábban már írtunk, nemzetközi viszonyításban is igen magasnak számítanak azok a jutalmak, amiket az állam ad a vasárnap véget ért tokiói olimpia legeredményesebb magyar sportolóinak. Ráadásul az olimpiai versenyszámok első nyolc helyezettjét részesítik kiemelt jutalomban úgy, hogy a párosok, négyesek, illetve a csapatok tagjai is a teljes összeget kapják, és nem a töredékét, mint eddig.

Az első 50, a második 35,7, a harmadik 28,5, de még a nyolcadik is 2,8 millió forinttal gazdagodik, így a teljes szétosztandó összeg 2,39 milliárd forint. Ez alapján a legnagyobb összeget, 107,2 milliót Csipes Tamara lapátolta össze, aki a női kajaknégyes tagjaként címet védett, egyesben ezüstérmet szerzett, de párosban is volt egy negyedik helye.

A Blikk kiszámolta az olimpikonok jutalmához viszonyításképpen, hogy a legutóbbi megállapított nettó magyar átlagkereset 293 ezer forint volt. A magyar olimpiai aranyérem ennek fényében több mint 14 évnyi munkának felel meg, amit bele is tesz a karrierjébe egy sportoló. Igaz, utóbbiak a felkészülési időszakban is számos, magas összeget felemésztő támogatásban részesülnek.



Nézzük, kik kapják a legtöbb jutalmat sportolóink közül.

107,2 millió forint – Csipes Tamara (kajak)

100 – Kozák Danuta (kajak) és Milák Kristóf (úszás)

78,5 – Szilágyi Áron (vívás) és Bodonyi Dóra (kajak)

71,5 – Kopasz Bálint (kajak)

55,7 – Tótka Sándor (kajak)

50 – Lőrincz Tamás (birkózás), Kárász Anna (kajak)

35,7 – Lőrincz Viktor (birkózás), Varga Ádám (kajak), Rasovszky Kristóf (nyílt vízi úszás), Berecz Zsombor (vitorlázás), Siklósi Gergely (vívás)

28,5 – Tóth Krisztián (cselgáncs), Hárspataki Gábor (karate), Kovács Sarolta (öttusa), Gémesi Csanád (vívás), Szatmári András (vívás), Decsi Tamás (vívás), férfi és női vízilabda-válogatott

27,2 – Nádas Bence (kajak), Csizmadia Kolos (kajak), Kapás Bolgárka (úszás)

24,3 – Márton Anna (vívás)



Halkan tesszük hozzá – egyáltalán nem sajnálva a sportolóktól –, hogy például a csapatversenyen 3-ból hármat veszítő, és az egyéniben meccset is alig nyerő, ugyanakkor elképesztő vitát generáló női tőrcsapat fejenként 2,8 millió forintot kapnak, holott Mohamed Aida beválogatása miatt csapatszellemről, egymásért való küzdésről szó sem volt, valamint a hetedik olimpiájára kijutó tőrvívó mindössze egy 5-5-re záródó asszóban lépett pástra.

Hosszú Katinka is elmaradt a várakozásoktól, ám a 400 vegyesen elért 5., illetve a 200 vegyesen elért 7. helyével összesen 20 millió forint jutalmat kap tokiói szerepléséért.

Főkép forrása:
Magyarock - Olympic Team Hungary/Szalmás Péter

További cikkek