Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ötvenmilliót ér egy tokiói aranyérem!

10perc.hu
2021. 08. 05.
Ötvenmilliót ér egy tokiói aranyérem!

Ez a díjazás nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít, de vannak olyan országok – például a britek – akik egyáltalán nem fizetnek a jó olimpiai szereplésért.

A korábbihoz képest emelt összeget kapnak a tokiói olimpián jól szereplő magyar sportolók. Az aranyérem az eddigi 35 helyett 50 millió forintos jutalmat ér, az ezüstérmesek 25 helyett 35,7, a harmadik helyezettek 20 helyett 28,5 millió forinttal gazdagodnak.

A párosban és csapatban szerzett érem vagy pontszerző hely esetén eltörölték a korábbi elszámolási szabályokat. A mostani rendelet alapján az is elképzelhető, hogy minden helyezett a teljes összeget veheti majd fel, függetlenül attól, hogy egyéniben vagy párosban, esetleg csapatban ért el sikert.



Az 50 millió forintot érő aranyérem a nemzetközi összehasonlításban is előkelő helyet jelent. A Swimswam úszó szakportál gyűjtése szerint Szingapúr a leginkább bőkezű olimpikonjaival 744 ezer dollárt (223 millió forintot) ad annak, aki a dobogó tetejére áll. Hasonló összeget kapnak az indonéziai érmesek is. A harmadik helyen Hongkong áll, a bajnokok 644 ezer dolláros (193 millió forint) csekket is zsebre tehetnek.

Ugyanakkor Oroszországban nagyjából 18 millió forintnyi bónuszt kaphat egy győztes, de az összes érmesnek autót adnak. A franciák is hasonló nagyságrendű összegre számíthatnak, a német olimpikonok viszont ennek a harmadára, egy bajnok 6,6 millió forintot kaphat pluszban. Az amerikai sportolók a dicsőség mellett az aranyéremért 37,5 ezer dollárt (11,25 millió forint) vehetnek fel, míg a britek, a svédek és a norvégok állnak, akik nem jutalmazzák külön a jól szereplő olimpikonokat.

Főkép forrása:
MTI/MTVA

További cikkek