392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rezsicsökkentés: tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla

10perc.hu
2022. 08. 19.
Rezsicsökkentés: tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla

Az idei évben még erre is kérhetik a jogosultak a felújítási támogatást, ugyanis az épületek hőmegtartó képességének javítása kiemelkedően fontossá, halaszthatatlanná vált.

A nemrégiben bejelentett, rezsivel kapcsolatos változások következtében a családokban központi téma lett, miként tudnak a jövőben a költségeiken, leginkább a villany- és gázfogyasztásukon spórolni. Mivel a gáz ára jelentősebb mértékben emelkedik augusztus 1-jétől, így a korszerű fűtési megoldások, illetve az épületek hőmegtartó képességének javítása kiemelkedően fontossá, halaszthatatlanná vált.

Természetesen a fűtési mód szerepe nem elhanyagolható, ám ahhoz, hogy valódi eredményt érhessünk el egy modern, akár alternatív energiára, akár más technológiára épülő rendszerrel, először is arról kell gondoskodnunk, hogy a megtermelt hő a házban maradjon, ne szökjön ki sem a szigeteletlen falakon, sem az elavult nyílászárókon.

A tetőtéri ablakokra sajnos nagyon kevés figyelmet fordítanak, sokan nincsenek tisztában a helyes karbantartásukkal, és azzal sem, milyen gyakran van szükség a lecserélésükre. A tetőtéri ablakok cseréje nagy volumenű és drága beruházásnak tűnik, azonban érdemes mérlegelni, hogy általa a következő évek, évtizedek során mennyi fűtési költséget spórolhatunk meg.



A tetőtéri ablakok anyagukat tekintve két fő típusba sorolhatók, készülhetnek fából vagy műanyagból. Hőszigetelés szempontjából mindkét módozat egyformán megfelel az elvárásoknak, de míg a műanyag változatok gyakorlatilag gondozásmentesek – fürdőszobába mindenképpen ez javasolt –, a fakeret 4-6 évenként újralakkozást igényel.

A régi, elavult tetőtéri ablakokat leginkább háromrétegű kivitelre érdemes cserélni, mert azoknak 2-3x hatékonyabb a hőszigetelése, ezáltal magasabb összeget lehet velük a fűtésszámlán spórolni. Szintén segít a spórolásban, ha az ablakot kívül redőnnyel, belül pedig úgynevezett energiarolóval látjuk el.

Míg a redőny télen-nyáron segít a tetőtérben kellemes hőfokot biztosítani, és az ablaküveggel együttműködve hőpajzsot képez, ami a meleg levegőt bent tartja, az energiarolónak télen, a hőmegtartásban van lényeges szerepe.

Főkép forrása:
tetőablak.hu

Hirdetés

További cikkek