388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az ígértek ellenére továbbra sem emelkednek a bírósági fizetések

10perc.hu
2024. 04. 24.
Az ígértek ellenére továbbra sem emelkednek a bírósági fizetések

Jelenleg egy bírósági vagyonőr fizetése jobb, mint egy kezdő járásbírósági bíróé.

A bírák fizetése három éve nem emelkedett, a rekordinfláció ellenére sem. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke 35%-os illetményalap-emelést irányzott elő jövőre, de a bírák már idén is emelést várnak. A bírósági alkalmazottak helyzete még rosszabb, a kormányzat ígéretet tett a fizetésük soron kívüli rendezésére.

A bírák egységesen a fizetésemelés mellett állnak ki, de a kormányzat nem számol velük ebben az évben sem. A 24.hu információi szerint Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a béremelés fedezetének hiányát említette magyarázatként. A bírósági vezetők viszont a bíráknál is kilátástalanabb helyzetben lévő igazságügyi alkalmazottak esetében kénytelenek lépni, 8-10 milliárd forintot csoportosítanak át a bérrendezésükre.

A bírók és a bírósági alkalmazottak fizetésemelésének elmaradása ellehetetleníti a bíróságok működését. A bírói kar egy része felháborodott Répássy államtitkár válasza miatt, miszerint a bírói fizetések magasak. A bírák szerint az elmúlt tizenpár év elmaradt illetményemelésének kompenzálására sem volt elég a 2019-től három lépcsőben történt emelés, az elmúlt két évben bekövetkezett infláció pedig megalázó helyzetbe hozta a bírói kart, a bírósági személyzetet pedig egzisztenciális válságba taszította. 

A Magyar Bírói Egyesület (Mabie) főtitkára bírálja Répássy Róbert. kijelentését Szabó Sándor a 24.hu-nak elmondta, hogy a bírói oldal egységes álláspontot képvisel a béremelés ügyében, de az Igazságügyi Minisztérium két hónapja érdemi tárgyalást sem hajlandó folytatni velük.

A bírók fizetése alacsonyabb, mint a bíróságon szolgálatot teljesítő vagyonőröké. Szabó Sándor, a Magyar Bírói Egyesület főtitkára rámutatott, hogy egy húszéves, nyolc osztályt végzett vagyonőrnek 3869 forint kötelező nettó órabért kell fizetni, míg egy kezdő járásbírósági bíró nettó órabére 3338 forint, a törvényszéken pedig 3798 forint. "Ha a bíróságra vagyonőrt akarok felvenni, akkor nagyobb órabért kell adnom, mint egy kezdő bírónak. Egy húszéves, nyolc osztályt végzett vagyonőrnek 3869 forint kötelező nettó órabért kell fizetni a jogszabály szerint, ez alá nem mehetünk. Kiszámoltuk: egy kezdő járásbírósági bíró nettó órabére 3338 forint, a törvényszéken pedig 3798 forint" - nyilatkozott Szabó.

A bírák és a bírósági dolgozók elmaradt béremelései miatt bekövetkezett helyzet az állampolgároknak okoz komoly károkat. Szabó Sándor szerint az ügyeiket nem tudják naprakészen intézni az elvándorlás és a működőképesség veszélyeztetettsége miatt.

A Mabie főtitkára felszólította a kormányzatot, hogy mielőbb tárgyalja meg a bírók és a bírósági dolgozók béremelésének ügyét. A bírói kar a béremelés mértékének megállapítása során nyitott a tárgyalásokra, de elvárják a kormányzat elkötelezettségét a probléma megoldása iránt.

További cikkek