Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mindenkinek jár az ingyenes segítség a rezsicsökkentéshez, de szinte alig kérik az emberek

10perc.hu
2023. 10. 06.
Mindenkinek jár az ingyenes segítség a rezsicsökkentéshez, de szinte alig kérik az emberek

A mérnöki kamara szakembereinek tanácsa egy energetikai beruházásnál milliókat is érhet, főleg, hogy nemsokára új épületenergetikai szabályok lépnek életbe.

Csökkentené házának vagy lakásának rezsijét, korszerűsítené a fűtési rendszert, hőszivattyút vagy napelemet telepítene, de nem tudja, hogyan induljon el, milyen szakembert keressen fel, milyen támogatást igényeljen? Bármennyire is hihetetlennek tűnik, ehhez ingyenes lakossági és vállalkozói energetikai tanácsadás kérhető a mérnöki kamara szakembereitől. Egy ilyen beruházásnál milliókat is érhet a jó döntés, főleg, hogy nemsokára új épületenergetikai szabályok lépnek életbe.

Az ügyszám alapján úgy tűnik, még alig tudnak az emberek arról, hogy ingyenes szakértői segítséget kaphatnak az ingatlanuk energiafogyasztásának csökkentéséhez. A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) 2021 tavasza óta végzi – törvényi felhatalmazással – az ingyenes lakossági és kisvállalkozói energetikai tanácsadást, és azóta összesen több mint 700, évente mintegy 300 ügyfelük volt – számolt be minderről az rtl.hu.

„A tanácsadás keretében nem készül energetikai tanúsítvány, nem végzünk veszteségfeltárási számításokat és tervezést, a tanácsadás célja, hogy eligazodást nyújtson az ügyfeleknek a különböző energiahatékonysági beruházásokban. Segítséget kapjanak ahhoz, hogy milyen kérdésben milyen szakembert kell felkeresni, hogy a különböző megoldásokkal hozzávetőleg mekkora megtakarítás érhető el” – válaszolta az Ingatlannet.hu megkeresésére Zubor András Pál, az MMK főtitkárhelyettese.

Ma már kötelező az energetikai tanúsítványok beszerzése    Fotó: MMK


A legtöbben az iránt érdeklődnek a kamaránál, hogy a meglévő épület vagy egy megvásárolt lakás, ház jelenlegi energetikai besorolását hogyan lehetne javítani. Számos kérdés arra vonatkozik,

  • hogy milyen lehetőségek vannak a fogyasztás és ezáltal a villany- vagy gázszámla csökkentésére,
  • milyen alternatívák lehetnek a fűtés korszerűsítésére,
  • érdemes-e klímát felszerelni az átmeneti időszak fűtésének kiváltására,
  • mit jelent a napelemes rendszernél a szaldó elszámolás vagy a bruttó elszámolás,
  • milyen megtérülési idővel lehet számolni az egyes beruházásoknál,
  • érdemes-e hőszivattyút telepíteni a meglévő fűtési rendszerre,
  • érdemes-e villanyfűtésre váltani.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az érdeklődés hónapról hónapra közel azonos, emelkedés valamilyen kormányzati lépés hatására szokott történni. Ilyenek voltak például az energiaárak változásáról szóló bejelentések vagy a lakossági napelemes rendszerek kiépítésére vonatkozó pályázatok. Országosan jelenleg 25 tanácsadó érhető el, akik általában 1-2 héten belül teljesítik a megkereséseket.


A tanácsadók elmondják, hogy miként csökkenthetné házának vagy lakásának rezsijét, korszerűsíthetné a fűtési rendszert     Fotó: Freepik


„A kezdeti időszakban – a koronavírus-járvány alatt indult a szolgáltatásunk – elsősorban az online tanácsadást szorgalmaztuk. Mindenki otthonról jelentkezett be az alkalmazásba, és 30-45 perc alatt az előzetes regisztráció keretében megadott adatokra alapozva áttekintették a lehetőségeket. A tanácsadás jelenleg nem csak online lehet, személyesen, a tanácsadó irodájában, vagy e-mailben, írásos formában is történhet” – közölte Zubor András Pál.

Hozzátette, a kamara szakértői helyszíni felmérést nem végeznek, az már a tervező vagy a szakértő mérnökök dolga, akiket az ügyfelek megbíznak a munkával. A tanácsadás menetéről bővebb információk az MMK weboldalán olvashatók, ahol letölthetők a magánszemélyek és vállalkozások részére az ingatlanok jelenlegi állapotának felméréséhez szükséges adatlapok, valamint a tanácsadás alapján megvalósított fejlesztések, intézkedések bejelentő lapjai.

A tanácsadáson nem konkrét terméket vagy kiviteli módot ajánlanak, hanem arra mutatnak rá, hogy mivel lehet energiamegtakarítást elérni. „Tehát azt tudjuk mérni, hogy ha a tanácsadás eredményeként megtörtént egy kazáncsere, akkor annak hatására mekkora energiamegtakarítás keletkezett” – közölte a kamara főtitkárhelyettese.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek