388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Jövőre is marad a rezsicsökkentés és a 13. havi nyugdíj

10perc.hu
2023. 05. 20.
Jövőre is marad a rezsicsökkentés és a 13. havi nyugdíj

Átadta a kormány a 2024-es költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak, a büdzsé még ebben a hónapban az Országgyűlés elé kerülhet.

Elkészült a jövő évi költségvetés, melyet még a nyári időszakban az Országgyűlés elé terjeszti – közölte a Pénzügyminisztérium. A kormány a tervezetet pénteken átadta a Költségvetési Tanácsnak. A cél az, hogy fegyelmezett gazdálkodással jövőre visszatérhetünk a magasabb ütemű, 4 százalék körüli növekedési pályára, míg az inflációt 6 százalékra szorítja.

Jó hír, hogy jövőre is megmarad a rezsicsökkentés az átlagfogyasztás mértékéig, amit a költségvetésben felállított Rezsivédelmi Alap garantál. Ráadásul a kormány a nyugdíjak védelméhez szükséges forrásokat megnöveli és jövőre is biztosítja a nyugdíjak értékállóságát. A nyugdíjasok 2024. februárjában is számíthatnak a 13. havi nyugdíjra.

Az Európában egyedülállóan széles családtámogatási rendszer 2024-ben is fennmarad az adókedvezményekkel és a célzott programokkal támogatva a gyermeket nevelő családokat, megőrizve a magas foglalkoztatottságot. A honvédelemre fordított források a költségvetésben elérik a GDP 2 százalékát.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint a költségvetési hiányt 2024-ben három százalék alá, 2,9 százalékra csökkentenék, míg az államadósságot várhatóan a GDP 66,7 százalékára szeretnék mérsékelni. A Költségvetési Tanács véleményének birtokában a kormány 2023. május 30-án nyújtja be a 2024-es költségvetést az Országgyűlésnek.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek