Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Kamatdöntés és munkaerőpiaci adatok jönnek, mutatjuk a heti menetrendet

10perc/MTI
2024. 04. 21.
Kamatdöntés és munkaerőpiaci adatok jönnek, mutatjuk a heti menetrendet

Kamatdöntő ülést tart az MNB, a KSH munkaerőpiaci adatokat közöl.

A Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn közli az államháztartás központi alrendszerének március végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. Az előzetes adatok szerint március végéig az államháztartás központi alrendszere 2321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. A kormány elkötelezett a hiány és az adósság csökkentése mellett. A fenntartható gazdasági növekedés érdekében a kormány a következő években 3 százalék alá csökkenti a költségvetési hiányt. Így a hiány mértéke az idén 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet a PM közlése szerint.

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart. A legutóbbi, március 27-i kamatdöntő ülésén 75 bázisponttal, 8,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét ugyanilyen mértékben mérsékelte. A szakértők szerint a jegybank ezen a kamatdöntő ülésen is változatlanul hagyhatja az alapkamatot.

Szerdán a keresetek februári alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 14,5, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Pénteken a foglalkoztatottság-munkanélküliség márciusi adatait teszi közzé a KSH. Idén februárban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 227 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt.

Fontos gazdasági eseményekre kell felkészülni a jövő héten Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig munkaerőpiaci adatokat közöl.

Főkép forrása:
MNB

Hirdetés

További cikkek