EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Hatalmas kokainfogás Németországban és Belgiumban

Nagyvilág
10perc.hu/Fiát Gábor
2 éve
Kiemelt kép: Interpol

Több milliárd euró piaci értékű, 23 tonna összsúlyú kokainszállítmányt foglalt le a német és a belga vámhatóság.

Először a német hatóságok bukkantak 16 tonna, paraguayi konténerekben elrejtett kokain nyomára a hamburgi kikötőben február 12-én egy hollandiai székhelyű cégtől kapott füles alapján. Az ezt követő összehangolt európai hatósági akció eredményeképpen az antwerpeni kikötőben további 7,2 tonna kokaint foglaltak le a német vámhivatal bejelentése szerint. Az árut egy farakásokkal teli konténerbe rejtették el. A világon valaha kivitelezett top 5 kábítószerfogás egyike a mostani, mondta el Rene Matschke, a Hamburgi Vámhivatal vezetője az AFP hírügynökségnek.


A világon valaha kivitelezett top 5 kábítószerfogás egyike a mostani    Fotó: Interpol


A 16 tonna áru piaci értékét 1,5-3,5 milliárd euróra teszi a német vámtiszt. Ha a kokain vágva, illetve más anyagokkal hígítva kerül eladásra, úgy jön ki a magasabb becsült érték. Az elkobzott hatalmas mennyiségű drogot hollandiai helyszínre akarták szállítani a rendőrség tájékoztatása szerint. A mega szállítmány abszolút rekordfogásnak minősül: soha korábban nem sikerült ilyen mennyiségű kokainszállítmányt lekapcsolniuk a hatóságoknak Európában.

Egy rotterdami, importtal foglalkozó kereskedőcég 28 éves tulajdonosát már le is tartóztatta a holland rendőrség illegális szállítmány birtoklása miatt, miután átkutattak két épületet – egyet a kikötővárosban, egy másikat pedig egy közeli faluban.