392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Biden véget vetne a jemeni háborúnak

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 02. 08.
Biden véget vetne a jemeni háborúnak

Az Egyesült Államok nem támogatja a jövőben a Jemenben évek óta zajló, szaúdi vezetésű katonai beavatkozást, és Joe Biden kijelentette, a háborúnak véget kell érnie.

Az öt éve tartó, szaúdi irányítású jemeni katonai offenzíva mérhetetlen szenvedést eredményezett az Arab-félsziget legszegényebb országában. Washington ezért a diplomáciai megoldást helyezné előtérbe a válság rendezése érdekében. Az elhúzódó háború humanitárius és stratégiai katasztrófához vezetett, jelentette ki Joe Biden diplomaták előtt, majd hozzátette, ennek a háborúnak véget kell érnie. Az amerikai elnök tűzszünetre és a béketárgyalások újraindítására szólította fel a szembenálló feleket.

A France24 szerint Biden Jemennel kapcsolatos bejelentésével egyik választási kampányígéretét valósította meg. Ami ennél sokkal fontosabb, véget kíván vetni annak a humanitárius katasztrófának, melynek előidézésében Washington is segédkezett a korábbi amerikai kormányok időszakában. A Jemennel kapcsolatos amerikai álláspont gyökeres megváltozása egyike azon területeknek, ahol a Biden-adminisztráció 180 fokos fordulatot hajt végre külpolitikai irányvonalában.

Trump elnöksége, illetve az őt megelőző republikánus és demokrata kormányok gyakran támogattak autoriter vezetőket a világ különböző pontjain az adott térségbeli stabilitás megőrzése jegyében. Az Obama-adminisztráció 2015-ben adta hozzájárulását az azóta is tartó, szaúdi vezetésű légicsapás-sorozathoz, mely az Irán által támogatott, a fővárost is megostromló húti lázadók meggyengítését célozta. Válaszképpen a jemeni hútik is időnként dróntámadásokat indítottak szaúdi repülőterek, illetve olajlétesítmények ellen.



A szaúdi katonai beavatkozás támogatásától való elállás azonban nem érinti az al-Kaida Arab-félszigeti szervezete, a jemeni bázisú AQAP-csoport elleni amerikai katonai műveleteket, ezek a jövőben is folytatódnak – jelentette ki Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Biden fontos fegyvereladások szüneteltetéséről is említést tett, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna ezeket illetően. A Biden-adminisztráció már utalt arra korábban, hogy a Szaúd-Arábiával, illetve a jemeni katonai offenzívában szintén aktívan részt vevő  Egyesült Arab Emírségekkel korábban megkötött, sok milliárd dollár értékű amerikai fegyvereladási üzlet egyes területeit szüneteltetni kívánja a továbbiakban.

Washington ugyanakkor a jövőben is aktív szerepet kíván vállalni legfőbb térségbeli szövetségese, az olaj nagyhatalom Szaúd-Arábia védelmi képességeinek fenntartásában, fejlesztésében, hogy a sivatagi királyság sikeresen meg tudja védeni magát egy esetleges külső támadás esetén. Rijád is az immár 75 éve fennálló szilárd amerikai-szaúdi kapcsolatrendszer fenntartásában érdekelt. Bár Biden Jemennel kapcsolatos bejelentésére azonnal érdemben nem reagáltak, az új amerikai elnök beiktatása óta a szaúdi kormányzat vezetői több alkalommal is gesztust gyakoroltak Biden és kormányzata irányába.



Jemen az egykori Sheba bibliai királysága jelenkori utóda. Több mint 2000 éves fővárosa, Szanaa egyike a világ legrégebbi, folyamatosan lakott városainak. A több évtizedes múltra visszatekintő rossz kormányzás, az ország mély megosztottsága, a fejlődés megrekedése, a jemeni belső harcokba történő szaúdi és arab emírségekbeli, illetve iráni fegyveres beavatkozás a szembenálló felek – kormánycsapatok a húti lázadókkal ellen – oldalán csak még inkább elmélyítette a jemeniek nélkülözését. A szaúdi bombázások nem érték el eredeti céljukat, a hútik visszaszorítását, viszont számtalan jemeni civil halálát okozták: az áldozatok közé egy iskolabusz diákjai, valamint tengeri halászok is bekerültek. Az ENSZ humanitárius irodája jelentése szerint 2020 végéig mintegy 233.000 polgári áldozatot követelt a jemeni háború, az áldozatok közül több mint 3.000 gyermek volt. Nemzetközi emberi jogi szakértők állítása szerint mind az Öböl-országok erői, mind a húti felkelők súlyos emberi jogi visszaéléseket is elkövettek a polgári lakossággal szemben.

Főkép forrása:
CNN

További cikkek