Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

QR-kódos fizetési mód indul szeptembertől a magyar boltokban

10perc.hu
2024. 09. 02.
QR-kódos fizetési mód indul szeptembertől a magyar boltokban

Szeptember 1-jétől egy jelentős újdonság érkezett a magyarországi digitális fizetési rendszerek világába.

A magyar banki ügyfelek lehetőséget kapnak arra, hogy mobilbankjuk segítségével QR-kóddal fizessenek. Az új, Qvik névre keresztelt fizetési megoldás nemcsak az online vásárlásoknál, hanem a boltok pénztárainál is használható lesz, ráadásul az ügyfelek számára ingyenes - írja a Telex a Portfolió cikkére hivatkozva.

A boltban a pénztárgép vagy a bankkártya terminál monitorján megjelenik egy QR-kód, amelyet a mobiltelefonunkkal beolvasva azonnal fizethetünk.

Bár az új rendszer bevezetése nem fogja azonnal elárasztani a kereskedelmi piacot, az elkövetkező hetekben és hónapokban már megjelenhetnek azok a boltok és e-kereskedők, akik integrálják ezt az új technológiát. Ez a kereskedők számára költséghatékonyabb alternatívát jelenthet.

A bankok számára nem lesz lehetőség arra, hogy külön díjat számítsanak fel az ügyfeleknek a QR-kódos fizetésekért. Ez a rendszer tranzakciós illetéktől is mentes, ami még inkább versenyképes alternatívát kínálhat a kártyás fizetésekkel szemben. Azonban a Qvik használatához elengedhetetlen a bankszámla megléte, amelynek szinte mindig van valamilyen díja, például számlavezetési díj. 

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint ez a rendszer az Azonnali Fizetési Rendszerre épülve működik majd, amely belföldi instant átutalásokat is kezel. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célja, hogy a Qvik révén egy hazai, biztonságos és költséghatékony alternatívát hozzon létre a kártyás fizetések mellé.

Címkék:
#Bank

További cikkek