391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Levált egy darab egy hatalmas jéghegyről

10perc.hu
2020. 12. 20.
Levált egy darab egy hatalmas jéghegyről

Letörött egy óriási jégtömb a az Atlanti-óceán déli részén sodródó A68a nevű jéghegyről a Copernicus Légkörfigyelő Szolgálat Sentinel-3 műholdjának felvételei szerint.

Az Európai Űrügynökség (ESA) jelentése szerint a letörött jégtömb mintegy 18 kilométer hosszú, területe nagyjából 140 négyzetkilométer, ez akkor mint a spanyolországi Sevilla területe, és jól látható a műholdfelvételeken az A-68A jéghegy mellett. Utóbbi 150 kilométer hosszú, mintegy négyezer négyzetkilométer területű és több százmilliárd tonna súlyú. Az új jégtömb olyan nagy, hogy minden valószínűleg az A-68D nevezet kapja meg az amerikai Nemzeti Jégközponttól. A jéghegy két letörött jégdarabja korábban A-68B és A-68C nevet kapta.



A műhold 2017 óta követi az A-68A jéghegy útját, akkor szakadt ugyanis le az Antarktisz Larcen C selfjegéről. Az elmúlt hetekben aggasztóan közel került a Déli-Georgia szigethez, és a tudósok attól tartanak, hogy megfeneklik a part menti sekély vizekben és veszélyeztetni fogja a térség gazdag élővilágát – írta meg az MTI.

A hét elején bejelentették, hogy a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) vezetésével tudóscsoport indul a térségbe a James Cook kutatóhajón, hogy megvizsgálja a jégóriást. Víz alatti robotműszereket és mintavevő eszközöket fognak használni, hogy megvizsgálják, hogyan befolyásolja környezetét a jégtömeg.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek