Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kitálalt a helikopterrel dezertáló orosz tiszt - Itt nincsenek nácik vagy fasiszták

10perc.hu
2023. 09. 06.
Kitálalt a helikopterrel dezertáló orosz tiszt - Itt nincsenek nácik vagy fasiszták

A helikopterrel Ukrajnába szökő Makszim Kuzminov elárulta, hogy az ukrán hírszerzés tevékeny segítségével sikerült dobbantania.

Augusztus elején a 28 éves Makszim Kuzminov egy Mi-8-as helikopterrel landolt Harkiv régióban méghozzá az ukrán katonai hírszerzés hathatós segítségével. A valóban különleges műveletet hat hónapig szervezték, édesanyja ekkor már Ukrajnában tartózkodott, őt Oroszországból hozták át az ukrán szolgálatok.

Kirill Budanov, a katonai hírszerzés vezetője egy interjúban korábban arról beszélt, hogy az eltérített Mi-8-as vezető orosz pilóta önként térítette el a gépet, amiről a legénység többi tagja nem tudott. „Mikor az utasok rájöttek, hol is szálltak le, megpróbáltak megszökni, sajnos őket likvidálnunk kellett” – mondta Budanov, majd azt is hozzátette, hogy a helikopter jelenleg Kijevben van.

Interjút adott az ismert ukrán aktivistának, Volodimir Zolkin YouTubernak a Harkiv régióban leszállt, és időközben az ukrán erőkhöz csatlakozott helikopter pilóta. Elmondta, hogy Kurszkban szállt fel, optimális magasságban és rádiócsendben repült az előre megbeszélt helyre – írta a napi.hu.


A 28 éves Makszim Kuzminov egy Mi-8-as helikopterrel landolt Harkiv régióban méghozzá az ukrán katonai hírszerzés hathatós segítségével    Fotó: Facebook/United Nations Peacekeeping 


- Fogoly vagy? – tette fel a kérdést az a Zolkin, akiről annyit érdemes tudni, hogy az ukrán erők által elfogott oroszokkal szokott interjúkat készíteni.

- Nem. Szabad országban vagyok – válaszolta Kuzminov. A beszélgetés alapvetője célja értelemszerűen az volt, hogy némileg árnyalják az orosz propaganda csatornákon vagy a Telegramon megjelenő tudósításokat, amelyek arról szólnak, hogy az orosz Mi-8 pilótáját Ukrajnában fogva tartják.

- Előtte már kapcsolatba kerültem az ukrán hírszerzéssel, már akkor megbeszéltük a lehetséges megoldásokat – mondta az orosz pilóta. A repülési útvonal pedig az oroszországi Kurszkból Harkivig teljesen kézenfekvőnek tűnt, hiszen mindössze 200 kilométer a távolság. „Biztonságban fogadtak, minden rendben ment” – tette hozzá.

A pilóta megerősítette, hogy ő maga ajánlotta fel az ukrán szolgálatoknak, hogy megadja magát. Mit fog tenni az orosz propaganda az interjúnk megjelenése után? – szögezte a kérdést Zolkin a pilótának. – Árulónak fognak nyilvánítani – hangzott a válasz.


Orosz propagandabloggerek korábban egyébként arról számoltak be, hogy "a Mi-8-as személyzete elvesztette tájékozódását, és a helikopter véletlenül leszállt egy ukrajnai repülőtéren". Kuzminov szerint senki sem hiszi el az ilyen jelentéseket.

Az interjúban a pilóta az ukrajnai invázióról szóló orosz propagandát is helyretette. „Az az igazság, hogy itt nincsenek nácik vagy fasiszták. Igazi szégyen, ami itt történik. Gyilkosság, könnyek, vér. Az emberek egyszerűen megölik egymást. Ami most folyik, az egyszerűen népírtás. Ukrán és orosz egyaránt. A motivációm az volt, hogy ne járuljak hozzá ezekhez a bűncselekményekhez” – hangoztatta.

A CNN vonatkozó cikkében olvasható, hogy a hírügynökség nem tudta megbízhatóan ellenőrizni a pilóta személyazonosságát. Ellenben a Agenstvo, független orosz Telegram csatorna azt közölte, hogy megtalálta Kuzminov közösségi médiás profilját, és valóban a keleti katonai körzet 319. különálló helikopterezredének támadópilótája volt.

Főkép forrása:
YouTube

Hirdetés

További cikkek