Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Biden találkozót javasolt Putyinnak

10perc.hu
2021. 04. 13.
Biden találkozót javasolt Putyinnak

Telefonon egyeztetett egymással a két világhatalom elnöke, miután az elmúlt hetekben igencsak fagyos volt a légkör az amerikai-orosz kapcsolatokban.

Joe Biden kezdeményezte az újabb telefonon történő elnöki megbeszélést, és ezúttal az amerikai elnök és Vlagyimir Putyin az ukrajnai konfliktusról és egyéb regionális, illetve globális ügyekről egyeztetett. A Fehér Ház által kiadott sajtónyilatkozat szerint Biden hangsúlyozta az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna területi integritása mellett, és aggodalmának adott hangot a jelentős orosz haderőösszevonás miatt a Krím-félszigeten és Ukrajna határán.

Az amerikai elnök ezen kívül azt is világossá tette, hogy az Egyesült Államok határozottan fel fog lépni nemzeti érdekeinek védelmében, reagálva az orosz lépésekre, mint például a kiber-támadások, vagy a választási beavatkozás. Ugyanakkor Biden megerősítette azt a célját, hogy stabil és kiszámítható kapcsolatot alakítson ki Oroszországgal, és éppen ezért személyes találkozót javasolt az orosz elnöknek.

A Kreml is kiadta a hivatalos közleményét az elnöki telefonbeszélgetéssel kapcsolatban, amely szerint Putyin kifejtette amerikai kollégájának az ukrajnai politikai rendezés orosz megközelítését, majd a felek emellett tárgyaltak az iráni nukleáris megállapodás kilátásairól, az afganisztáni rendezésről és a klímaváltozásról. Leírták, hogy Biden az általa kezdeményezett beszélgetés során a kapcsolatok normalizálásának szándékáról tett említést, valamint megerősítették a csúcstalálkozó felvetésének tényét.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek