Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Biztonságpolitikai együttműködésről tárgyalt Izraelben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter

MTI
2021. 04. 11.
Biztonságpolitikai együttműködésről tárgyalt Izraelben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter

Az Egyesült Államok és Izrael közötti biztonságpolitikai együttműködésről tárgyalt vasárnap Izraelben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, aki Joe Biden amerikai elnök kormányának első tagjaként tett látogatást Jeruzsálemben.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet jelentése szerint Austin a repülőtérről az izraeli hadsereg tel-avivi főhadiszállására hajtott, ahol katonai tiszteletadással fogadták - számolt be Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója.

"Partneri kapcsolatunk állandó, és továbbra is garantálja Izrael biztonságát" - mondta Austin a Beni Ganz védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján, kétnapos látogatása kezdetén.

"Emlékeztetek Joe Biden amerikai elnök elkötelezettségére Izrael iránt" - mondta Austin, hangsúlyozva, hogy a két ország szövetségünk stratégiai jelentőség. Abban állapodtak meg, hogy együttműködnek az izraeli és az amerikai védelem erősítésében a térségben.

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy Lloyd Austin látogatása olyan időben zajlik, amikor nő a térségben az Irán fokozódó nukleáris tevékenysége okozta feszültség, és megkezdődtek a tárgyalások a 2015-ös, Irán és a nagyhatalmak között megkötött, majd Donald Trump amerikai elnök által felmondott nukleáris megállapodás újjáélesztéséről. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hevesen ellenezte a Barack Obama elnöksége idején tető alá hozott nemzetközi megállapodást.

Ganz hangsúlyozta, hogy Izrael az Egyesült Államokat teljes mértékben partnernek tekinti minden tekintetben, elsősorban Irán ügyében. A teheráni rezsim stratégiai veszélyt jelent a világ, a Közel-Kelet és Izrael biztonságára - hangsúlyozta Ganz.

"Továbbra is együtt fogunk működni amerikai partnereinkkel, hogy garantálhassuk azt, hogy az Iránnal kötött bármilyen megállapodás megvédje a világ és az Egyesült Államok létfontosságú érdekeit, megakadályozza a nukleáris fegyverkezési versenyt a régióban, és megvédje Izraelt" - tette hozzá az izraeli védelmi miniszter.

Ganz nyilatkozata némileg ellentmond annak, amit Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök mondott a minap a holokauszt izraeli emléknapján, elemzők szerint elsősorban Washingtonnak üzenve. "A minket kiirtással fenyegető Iránnal kötött megállapodás, amely utat nyit a nukleáris fegyverek felé, Izraelt nem kötelezi" - fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

Ide tartozik, hogy Ausztin látogatása előtt üzemzavart jeleztek Iránban az ország középső részén, Natanz városánál működő atomipari létesítménynél. Teherán a múltban Izraelt tette felelőssé az iráni urándúsító centrifugák meghibásodásáért.

Austin a tervek szerint tárgyalásokat folytat Jeruzsálemben más magas rangú izraeli tisztviselőkkel, köztük Benjamin Netanjahu kormányfővel is.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek