390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Orvosi bravúr! Sikeres az első donoros légcsőátültetés!

10perc.hu
2021. 04. 07.
Orvosi bravúr! Sikeres az első donoros légcsőátültetés!

A New York-i kórházban végrehajtott szervátültetés reményt adhat azoknak a covidos betegeknek, akiknek a lélegeztető gép súlyosan károsította a légcsövét.

Egészen fantasztikus orvosi bravúrról adott hírt a The Guardian brit napilap honlapja, ugyanis sikeresen elvégezték az első donoros légcsőátültetést az Egyesült Államokban. A New York-i Mount Sinai kórház sebészei egy súlyosan asztmás 56 éves nőbe ültettek be új légcsövet, amely be- és kilégzéskor a levegő áramlását biztosítja a tüdőhöz és a tüdőből. A szakemberek szerint nagy kihívást jelent egy donor légcsövét összekapcsolni a páciens érhálózatával és csak legutolsó megoldás lehet.

Sonia Dein, aki az új légcsövet kapta, elmondta: az elmúlt hat évben minden percét azzal töltötte, hogy megküzdjön elakadó lélegzetével amiatt, hogy az asztmájára kapott kezelés károsította légcsövét. A transzplantáció után ismét szabadon lélegzik. „Amikor a beteg teljes légcsöve károsodik, az egyetlen remény a szervátültetés" - mondta Eric Genden, a Mount Sinai sebésze, az átültetést végző orvoscsoport vezetője.

A szakemberek szerint még korai arról beszélni, hogy a beavatkozás teljes siker. A betegnek erős orvosságokat kell szednie a szervkilökődés ellen, de az orvosok remélik, hogy évek múltán leállíthatják a gyógyszereket. Alig három hónappal a 18 órás műtét után, amelyben több mint 50 orvos vett részt, nincsenek jelei a komplikációknak, sem a kilökődésnek.

Főkép forrása:
The Guardian/AP

További cikkek