Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Betiltották az erkélynapelemeket Magyarországon

10perc.hu
2024. 10. 01.
Betiltották az erkélynapelemeket Magyarországon

A kormány új rendeletében betiltotta az erkélynapelemek telepítését Magyarországon, ami számos szabályozást tartalmaz a napelemek és szélerőművek elhelyezésére vonatkozóan.

Néhány órával azután, hogy a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség aggodalmát fejezte ki a tervezett napelemes szigorításokkal kapcsolatban, a hétfő éjjeli Magyar Közlönyben már megjelent a kormány új rendelete. A szabályozás alapvetően módosítja a településrendezési és építési követelményeket, beleértve a napelemek és szélerőművek elhelyezésének új feltételeit is. Az egyik legjelentősebb változás, hogy erkélyre napelem nem telepíthető, sem önálló tartószerkezetre, sem beépítve - közölte a 24.hu.

A rendelet szerint műemlékekre sem lehet napelemet helyezni, és még azok területére való telepítéshez is engedély szükséges. Emellett a tetőre, homlokzatra és közterületre történő napelem-elhelyezés is szigorú szabályokhoz kötött. Míg Magyarországon szigorítják a napelemek telepítését, addig például Bécsben anyagilag is támogatják az erkélyre telepíthető napelemeket, évi 15 millió eurós kerettel.

A szélerőművek elhelyezését szintén szabályozzák: 700 méteres védőzónán kívül lehet csak telepíteni őket a beépítésre szánt területektől, és bizonyos katonai létesítmények közelében továbbra is tiltott az új szélerőművek létesítése. Bár korábban szélerőműstop volt érvényben 2029-ig, a kormány most lehetőséget adott arra, hogy egyesek hamarabb férhessenek hozzá a hálózathoz saját erőművükkel.

A Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség alelnöke, Szilágyi László, éles kritikát fogalmazott meg az új szabályozással kapcsolatban: "Fel vagyok háborodva! Veszek egy nagy levegőt és egyeztetek a többi szakággal és kiadunk hivatalos állásfoglalást."


Hirdetés

További cikkek