Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Minimális nyugdíjprémium várható 2025-ben a gyenge gazdasági növekedés miatt

10perc.hu
2024. 09. 27.
Minimális nyugdíjprémium várható 2025-ben a gyenge gazdasági növekedés miatt

Az MNB növekedési előrejelzése alapján 2025-ben minimális nyugdíjprémiumra számíthatnak az idősek a gyenge GDP-növekedés miatt.

Az idősek számára rossz hírek érkeztek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb növekedési prognózisa kapcsán. A jegybank becslése szerint 2025-ben a gazdasági növekedés 2,7 és 3,7 százalék között várható, ami alacsony nyugdíjprémiumot eredményezhet. A nyugdíjtörvény alapján ugyanis nyugdíjprémium csak akkor fizethető, ha a GDP növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, és a költségvetés egyenlegcélja is teljesül - közölte az Infostart.

Az mfor.hu számításai szerint a nyugdíjprémiumra nemcsak idén, hanem jövőre is egyre kisebb az esély. Az idei évre korábban 3,5-4,5 százalékos növekedést vártak, ám ez 1-1,8 százalékra csökkent. „A kabinet az idei költségvetésben képzett is 20,5 milliárd forint tartalékot nyugdíjprémiumra” – írja az mfor.hu, de a gyenge gazdasági teljesítmény miatt a prémium kifizetése kétséges.

A nyugdíjprémium összegét a 3,5 százalék feletti növekedés alapján számolják ki. Ha a legoptimistább forgatókönyv valósul meg, és a növekedés valóban 3,7 százalék lesz, egy átlagos nyugdíjas mindössze 4000 forint nyugdíjprémiumra számíthat 2025 novemberében.

További cikkek