Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Fontos határidőt tett közzé a NAV, csak pár napig igényelhető vissza a külföldi áfa

10perc.hu
2024. 09. 24.
Fontos határidőt tett közzé a NAV, csak pár napig igényelhető vissza a külföldi áfa

Szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa a NAV-on keresztül. A határidő jogvesztő, az igényléshez elektronikus űrlapot kell benyújtani.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptember 30-i határidőre hívja fel a figyelmet, amely a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozik. Ez a határidő különösen fontos a hazai vállalkozások számára, amelyek külföldön fizettek áfát, és jogosultak annak visszaigénylésére.

Jogvesztő határidő: A kérelmek beérkezése kötelező

A NAV közleményében hangsúlyozza, hogy a szeptember végi határidő jogvesztő, tehát a kérelmeknek addig be kell érkezniük. „Aki elmulasztja, az a tavalyi számlái után a külföldön megfizetett áfát már nem igényelheti vissza, késedelmét pedig még igazolási kérelemmel sem mentheti ki” – figyelmeztet a közlemény.

Egyablakos rendszer a külföldi áfa visszaigénylésére

A NAV kiemeli, hogy a hazai vállalkozásoknak nem kell közvetlenül a külföldi adóhatósággal kapcsolatba lépniük az áfa visszatérítése érdekében. A magyar cégek az igényléseiket elektronikusan, a 24ELEKAFA jelű űrlapon nyújthatják be a NAV-hoz. A hivatal ezt követően továbbítja a kérelmeket az érintett külföldi országok felé. Az úgynevezett egyablakos rendszer célja az egyszerűsítés, mely lehetővé teszi, hogy a vállalkozások anélkül igényelhessék vissza az áfát, hogy regisztrálniuk kellene a beszerzés országában.

25 ezer áfa-visszatérítési kérelem 2022-ben

A vámhivatal emlékeztetett arra, hogy tavaly szeptember 30-ig körülbelül 25 ezer magyar áfa-visszatérítési kérelmet továbbított az érintett tagállamokhoz. A rendszer tehát már bevált gyakorlatként működik, és idén is várhatóan sok vállalkozás él majd a lehetőséggel.

Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Adó #NAV

További cikkek