Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Deutsch Péter fia 360 millió forintot kapott a Zsivótzky Gyula Program keretében

10perc.hu
2024. 09. 20.
Deutsch Péter fia 360 millió forintot kapott a Zsivótzky Gyula Program keretében

A Zsivótzky Gyula Program keretében 2,7 milliárd forintot kapott a MASZ, míg Deutsch Péter fia 360 milliót nyert atlétikai versenyrendezésre.

A magyar kormány 2020. augusztus 25-én bejelentette, hogy 2,7 milliárd forinttal támogatja a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) Zsivótzky Gyula Programját, amelynek célja a magyar atléták versenyzésének elősegítése volt. Az összeget három részre bontották: 2020–2021-ben 1,195 milliárdot, 2022-ben 794 milliót, míg 2023-ban 765 milliót osztottak szét - közölte a Telex.

A MASZ elzárkózott a program teljes dokumentációjának átadásától, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, amely eredményeként sikerült megszereznünk a szerződések egy részét. A program eleinte Spiriev Attila irányítása alatt zajlott, majd Deutsch Péter, a fideszes politikus Deutsch Tamás testvére vette át.

A program célja az volt, hogy a 2023-as világbajnokságon minél több magyar atléta részt vehessen. Gyulai Miklós, a MASZ elnöke azonban nemrégiben azt javasolta, hogy sok sportoló inkább a 2026-os Európa-bajnokságra készüljön, mivel „háromévnyi »erőltetett menet« van mögöttünk”.

A szerződésekből kiderült, hogy Deutsch Péter fiának, Deutsch Balázsnak cége, a Track and Race Kft. is megbízást kapott a versenyrendezésre. A cég 2021-ben 185 millió forint plusz áfát, majd 2023-ban újabb 181,5 millió forintot kapott a MASZ-tól. A két szerződést Gyulai Miklós és Deutsch Balázs írták alá.

A cég honlapja azonban nem nyújt információt a referenciákról, és a sportágban sokan alig emlékeznek a cég által szervezett versenyekre. A MASZ pénteken tartott közgyűlése dönt arról, hogy az ilyen típusú szerződések etikusak-e, de Gyulai Miklós várhatóan újra nagy többséggel kapja meg a szövetség élén a bizalmat.

További cikkek